« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Pazite se depresije uzrokovane poslom

Svatko se s vremena na vrijeme prije odlaska na posao može se osjećati umorno, no kad to prijeđe u iscrpljenost i postane trajno stanje - vrijeme je za uzbunu

Ubija vas posao? Liječite se - ovako!
Ubija vas posao? Liječite se - ovako! (Arhiva)
Više o

posao

,

depresija

,

simptomi

,

savjeti

Depresija zbog posla nije niti najmanje čudna posljedica odnosa zaposlenika i poslodavaca, kao i kolega međusobno, no ako mislite da se to događa odjednom, ljuto se varate - radi se o dugoročnom procesu koji treba prepoznati na vrijeme. 

"Svatko se s vremena na vrijeme prije odlaska na posao može se osjećati umorno, no kad to prijeđe u iscrpljenost i postane trajno stanje - vrijeme je za uzbunu", kaže psihologinja Julia Scharnhorst te dodaje da takve osobe najčešće ne spavaju kvalitetno i postupno počinju praviti pogreške na poslu. 

Ako radite u uredu, nađite aktivnost u prirodi

Vrlo često riječ je o iznimno osjetljivim osobama i osobama koje brzo odustaju kada se treba suočiti s poteškoćama. Što se prije prepoznaju znaci upozorenja i poduzmu odgovarajući potezi, bolji su izgledi da se stane na kraj začaranom krugu, kaže psihologinja Scharnhorst. 

Ona i njezini kolege preporučuju kraće stanke tijekom posla kako bi se ublažila napetost te bavljenje hobijem koji ni na koji način nije povezan s poslom. Primjerice, osobe koje rade u uredima trebale bi potražiti neku aktivnost u prirodi. 

"Svaku večer zaspati pred televizorom nije pravi odgovor na problem", upozorava Scharnhorst, uz objašnjenje da u tom slučaju "mozak i dalje ostaje aktivan i ne 'isključuje' se na ispravan način."

Izlet s obitelji, rekreacija i prijatelji čine vas zadovoljnima

Ne treba zaboraviti da uzrok stresa ne mora nužno biti posao. Uzrok depresije na poslu često je nešto što se događa izvan našega radnog vremena i nije povezano s poslom.

Da biste poboljšali kvalitetu življenja izvan posla, treba poduzeti manje, ali i pozitivne korake u važnim područjima života.

U naviku bi vam trebali prijeći godišnji liječnički pregled, izleti s obitelji, rekreacija, stvaranje bliskog i čvrstog kruga prijatelja i/ili rodbine, odnosno stvaranje okruženja koje ublažava stres i stvara zadovoljstvo.

Kada se ustanovi depresija povezana s poslom, pacijent bi trebao potražiti pomoć psihoterapeuta ili sličnog stručnjaka, da bi se uspostavila zdravija ravnoteža između posla i odmora. 

29.03.2017. 16:51:19
Novi komentar
nužno
nužno