« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
SAVJETI

4 dobra razloga za pranje posteljine

Posteljinu trebali prati jednom tjedno na visokoj temperaturi, a prije korištenja ju dobro osušiti, dok je jastučnice preporučljivo dobro ispeglati

Posteljina se mijenja jednom tjedno, barem...
Posteljina se mijenja jednom tjedno, barem... (Arhiva)
Više o

alergije

,

grinje

,

posteljina

,

pranje posteljine

Čista posteljina pravi je užitak - sigurno ste na sedmom nebu kad navečer legnete u mirišljavi krevet i zaspete kao beba... no, koliko često to radite?

Stručnjaci kažu - posteljinu trebali prati jednom tjedno na visokoj temperaturi, a prije korištenja ju dobro osušiti, a jastučnice je preporučljivo dobro ispeglati.

Zašto? Higijena, naravno, jer evo četiri moguće posljedice nečiste posteljine:

Alergije - bakterije, grinje i plijesan mogu uzrokovati ili pogoršati alergijske reakcije. Priuštite si posteljinu izrađenu od hipoalergenih materijala na kojima nije moguć uzgoj grinja i plijesni. Iako će pranje posteljine uništiti sve bakterije, potrebno je svake 2 do 3 godine mijenjati sintetičke jastuke, a ako se radi o pernatim, svakih 5 do 6 godina.

Bakterijske ili gljivične infekcije - znoj i ostale tjelesne izlučevine su idealno okruženje za stvaranje gljivica ili bakterija. Jedna vrsta plijesni (cladosporium) raste na vlažnim madracima i može dovesti do astme, upale pluća i gljivične infekcije koja može izazvati lezije kože i pucanje noktiju na nogama.

Ekcem ili iritacija - osim privlačenja bakterija, prljave plahte mogu izazvati trljanje i trenje kože, što može dovesti do iritacija ili ekcema. Teške i masne kreme se teže apsorbiraju i na posteljini uzrokuju još više bakterija.

Grinje - ova mala stvorenja hrane se mrtvim stanicama naše kože i nakupljaju se na nečistim mjestima. U našem krevetu, svake noći provede oko 1.5 milijuna grinja, ostavljajući mrlje na vratu, licu, rukama i ostatku tijela.

Treba li još?

29.03.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno