« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

Pazite na unos vitamina A

Vitamin A je važan nutrijent koji je topljiv u mastima, odnosno u uljima, a u organizmu igra važnu ulogu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

savjeti

,

vitamin A

Vitamin A dolazi u dva oblika, kao retionid (retinol) koji se nalazi u životinjskim proizvodima i kao beta-karoten koji dolazi iz biljaka. 

Najviše vitamina A ima u jetri, mlijeku, mliječnim proizvodima, maslacu, žumanjku i ribi, ali i u brojnom voću i povrću. Nedostatak vitamina A uzrokuje noćno sljepilo, a nedostaci se mogu primijetiti po promjenama na koži.

Iako ima mnoge prednosti, ako se uzima u obliku suplementa, može ga se unijeti i u prevelikoj količini u organizam i tada izaziva trenutne promjene, ali i neke trajnije. Potrebno ih je na vrijeme primijetiti te reagirati.

Zašto je dobar vitamin A?

Vitamin A je važan za mnoge funkcije u tijelu, tako je važan za vid, pogotovo za noćni vid. Osobe kojima nedostaje vitamina A navečer će vidjeti slabije jer im se oko ne može naviknuti na tamu.

Osim toga, ovaj vitamin je bitan za normalnu funkciju imunološkog sustava i organa. Uključen je i u proizvodnju i funkcioniranje bijelih krvnih stanica koje uklanjaju bakterije iz krvotoka. S druge strane, osobe kojima nedostaje vitamina A će biti podložnije infekcijama i sporije će se oporavljati jednom kada se razbole. Ovaj vitamin igra važnu ulogu za zdravlje kostiju.

Vitamin A, kada se uzima u preporučenim količinama pomaže i u trudnoći da se fetus razvija kako treba. Osim toga, vitamin A se može koristiti i kao sastojak krema u obliku retinola pri čemu je dobar za kožu i za akne. Ipak, retinol može uzrokovati osjetljivost kože na svijetlost pa ga je najbolje koristiti navečer.

Sve u svemu, pregledajte malo svoju prehranu i uvrstite vitamin A u nju da vam ne zafali...

24.01.2023. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.01.2023. 10:46
    obpozavam mrkvu da treba sve umjereno
Novi komentar
nužno
nužno