Pastrnjak, fino i čudesno povrće
U pastrnjaku se nalaze i flavonoidi, koji dokazano popravljaju pamćenje, snižavaju krvni tlak i smanjuju rizik od bolesti srca i raka
Jedna šalica pastrnjaka ima samo 100 kalorija i sedam grama vlakana. Budući da se vlakna dulje probavljaju, jedenje pastrnjaka pomaže da se dulje osjećate sitima, što može olakšati mršavljenje. Vlakna se smatraju superhranom i zato što uklanjaju toksine koji uzrokuju upalu i mogu dovesti do razvoja kroničnih bolesti.
U šalici pastrnjaka je i oko 25 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Osim što jača imunitet, vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena koji osigurava da vaše kosti i mišići budu jaki, a koža sačuva elastičnost.
U pastrnjaku se nalaze i flavonoidi, koji dokazano popravljaju pamćenje, snižavaju krvni tlak i smanjuju rizik od bolesti srca i raka.
Kako pripremiti pastrnjak?
Sezona pastrnjaka traje od listopada do svibnja. Slatkog je, ali i pomalo gorkog okusa, što ga čini savršenim za pečenje. Može se poslužiti uz krumpir, u obliku pirea. Štoviše, to je bio jedan od omiljenih priloga kraljice Elizabete II.
Pastrnjak možete i naribati pa ga poslužiti kao salatu. To je odlična opcija da iskoristite sve hranjive antioksidanse koji jačaju vaše zdravlje. Nema sumnje da će vam, kako god uvrstili pastrnjak u prehranu, tijelo biti zahvalno.
Novi komentar