« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Ovako ćete uvijek vježbati učinkovito

Uz zastupljenost proteina u svakodnevnoj prehrani s 20 do 30 posto, stručnjaci preporučuju unos 30 do 35 posto masti te do 40 posto ugljikohidrata

Sa suncem stižu i vježbači
Sa suncem stižu i vježbači (Arhiva)
Više o

tjelovježba

,

fizička aktivnost

,

uravnotežena prehrana

Hrvati nisu toliko neaktivni koliko mislimo - prema istraživanju provedenom tijekom 2013. godine, čak 35 posto Hrvata redovno se bavi sportom ili nekom fizičkom aktivnošću. Od toga je devet posto njih aktivno pet ili više puta tjedno, 11 posto vježba tri do četiri puta tjedno, a 15 posto vježba jednom do dva puta tjedno.

Pretpostavlja se da je danas broj fizički aktivnih pojedinaca u Hrvatskoj koji redovno vježbaju, jer se u posljednjih nekoliko godina osjeti se trend povećanja redovne tjelesne aktivnosti te pravilne i uravnotežene prehrane kojem se priklanjaju sve dobne skupine budući da su ljudi postali svjesniji toga koliko je to važno za njihovo zdravlje i kvalitetu života.

No, kako bi vježbanje bilo učinkovito, fizički aktivni pojedinci okreću se i uravnoteženoj prehrani bogatoj proteinima s obzirom na to da proteini utječu na održavanje i jačanje mišićne mase.

Pritom se ne smije zaboraviti da je prehrana bogata proteinima potrebna svim dobnim skupinama, bez obzira na razinu fizičke aktivnosti, naravno u prilagođenim količinama.

Uz zastupljenost proteina u svakodnevnoj prehrani s 20 do 30 posto, stručnjaci preporučuju unos 30 do 35 posto masti te do 40 posto ugljikohidrata.

Takav režim prehrane podmiruje potrebe organizma za glavnim nutrijentima te ostavlja organizmu dovoljno energije za bavljenje redovnom fizičkom aktivnošću. Iako se individualne potrebe za unosom proteina razlikuju, EFSA (European Food Safety Agency) kao opću smjernicu definira preporučen unos 0,83 g proteina/kg tjelesne mase.

Stoga, proteine u tanjur, a tenisice na noge i krenite!

19.04.2016. 17:47:00
Novi komentar
nužno
nužno