Organska hrana nije bolja od obične, tvrde Amerikanci
U domovini GMO-a je organska hrana sve popularnija, no istraživanje je pokazalo da to možda i nije opravdano. Da studija nije napravljena na uglednom Stanfordu, još bimo i posumnjali u rezultate, ovako su nam dali materijala za razmišljanje.
Prema rezultatima, organski uzgojena hrana unatoč izloženosti pesticidima i bakterijama otpornim na antibiotike obične hrane nije ništa bolja u količini vitamina, minerala i nutrijenata, što je tvrdnja koja će zasigurno izazvati dosta polemika.
Crystal Smith-Spangler i njezini kolege analizirali su više od 200 studija koje su usporedile zdravlje ljudi koji jedu organsku hranu ili normalno uzgojenu hranu, preciznije razine nutrijenata i kemikalija u samoj hrani.
Na žalost poklonika organske hrane, jedina razlika u nutrijentima je malo veća razina fosfora u organski uzgojenoj hrani, za razliku od vitamina kojih ima jednako. No, preko jedne trećine uobičajeno uzgojenih proizvoda imalo je ostatke pesticida, dok je kod organske hrane pronađeno tek sedam posto.
U isto vrijeme, svinjetina i piletina uzgojena organski imala je za trećinu manju vjerojatnost da nosi neku od bakterija otpornih na antibiotike.
Novi komentar