« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 28 dana i 22 sata
SAVJETI

Obilan doručak i gubitak kilograma: mit ili stvarnost?

Nedavna istraživanja sugerirajući da obilan doručak možda nije tako ključan za mršavljenje kako se dugo vjerovalo

Treba li se obilno jesti ujutro?
Treba li se obilno jesti ujutro? (Arhiva)
Više o

doručak

,

mršavljenje

,

mitovi

,

obilan doručak

Već desetljećima slušamo savjete o važnosti doručka kao najvažnijeg obroka u danu, posebice kada je riječ o mršavljenju. Ideja je da obilan doručak može smanjiti osjećaj gladi tijekom dana i time smanjiti unos kalorija u kasnijim obrocima. Međutim, nedavna istraživanja dovode u pitanje ovu tradicionalnu mudrost, sugerirajući da obilan doručak možda nije tako ključan za mršavljenje kako se dugo vjerovalo.

Istraživanje i rezultati

Jedna od najzanimljivijih studija provedena je na Sveučilištu Loughborough u Velikoj Britaniji. U ovom istraživanju sudjelovali su ispitanici koji su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina konzumirala je obilan doručak, dok je druga imala skromniji jutarnji obrok. Obje skupine su imale istu količinu kalorija tijekom dana, ali raspodijeljenu u različito vrijeme.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su konzumirali obilan doručak unijeli više kalorija tijekom dana u usporedbi s onima koji su doručkovali skromnije. Naime, pokazalo se da oni koji su unijeli više kalorija ujutro nisu automatski smanjili unos hrane u kasnijim obrocima, već su često nastavili konzumirati više kalorija i tijekom ostatka dana. Ovi nalazi su u suprotnosti s popularnim uvjerenjem da će nas obilan doručak držati sitima do ručka i smanjiti ukupni unos kalorija.

Druga studija, provedena na Sveučilištu u Bathu, pokazala je slične rezultate. Ispitanici su ponovno podijeljeni u dvije skupine, s tim da su jedni doručkovali obilno, a drugi preskočili doručak ili su ga konzumirali u manjoj količini. Rezultati su otkrili da nije bilo značajne razlike u metabolizmu ili ukupnom gubitku tjelesne težine između dvije skupine. Oni koji su preskočili doručak ili ga konzumirali u manjoj količini nisu nadoknadili "izgubljene" kalorije kasnije tijekom dana, kao što se prethodno mislilo.

Zašto obilan doručak nije presudan?

Ključno pitanje koje se postavlja jest zašto obilan doručak ne vodi nužno do gubitka težine? Jedno od objašnjenja leži u individualnim razlikama u načinu na koji naše tijelo reagira na unos hrane. Metabolizam, razina hormona, i individualni obrasci gladi i sitosti igraju važnu ulogu. Dok neki ljudi nakon obilnog doručka osjećaju manju potrebu za hranom tijekom dana, drugi ne primjećuju značajnu razliku ili čak osjećaju veću glad.

Osim toga, količina i vrsta hrane koja se konzumira tijekom doručka također su važni faktori. Konzumacija visokokalorične, prerađene hrane može dovesti do naglih skokova u razini šećera u krvi, što može potaknuti veći osjećaj gladi i žudnju za nezdravom hranom kasnije tijekom dana.

Zaključak

Iako je doručak važan obrok, najnovija istraživanja sugeriraju da obilan doručak nije univerzalno rješenje za mršavljenje. Ključ uspjeha u gubitku kilograma leži u ukupnoj ravnoteži unosa i potrošnje kalorija, te u održavanju zdravih prehrambenih navika tijekom cijelog dana. Svaka osoba je jedinstvena, i stoga je važno pronaći režim prehrane koji najbolje odgovara vlastitim potrebama i ciljevima. Na kraju, umjesto da se fokusiramo na jedan obrok, trebali bismo težiti održavanju uravnotežene prehrane kroz cijeli dan.

22.08.2024. 08:28:00
Novi komentar
nužno
nužno