« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
HMM ;)

Nužno je spavati više od 5 sati noću...

Spavanje manje od pet sati u životnoj dobi između 50 i 70 godina povećava rizik od razvoja barem dvije kronične bolesti

Spavajte duže!
Spavajte duže! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

spavanje

,

manjak sna

Ozbiljno upozorenje stiže nakon što su objavljeni zaključci istraživanja koje se provodilo čak 25 godina.

Tijekom dugogodišnjeg pokusa, znanstvenici su proučavali povezanost između sati spavanja i dijagnosticiranih kroničnih bolesti, a naposljetku i smrtnosti svakog od ispitanika.

Oni ispitanici koji su prijavljivali spavanje u trajanju od pet ili manje sati imali su 20 % veću šansu za oboljevanjem od kroničnih bolesti. Pritom su imali čak visokih 40 % šanse da će im se iste dijagnosticirati kroz sljedećih 25 godina. Ova se grupa uspoređivala s ljudima koji su noću spavali do sedam sati čime su poboljšali svoje zdravlje.

Zabrinjava i podatak da su znanstvenici zaključili da manjak sna u dobi od 50 godina povećava rizik od smrtnosti tijekom sljedećih 25 godina istraživanja.

Sedam do osam sati spavanja noću je optimalno

S godinama ljudi mijenjaju svoje navike spavanja. Ipak, znanstvenici preporučuju da bi svaka osoba trebala nastojati odvojiti sedam do osam sati svake noći na spavanje s ciljem spriječavanja razvoja kroničnih bolesti.

Profesori londonskog sveučilišta naglašavaju da kratko trajanje sna utječe na razvoj multimorbiditeta, odnosno dvije ili više kroničnih bolesti.

10.01.2023. 20:22:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.01.2023. 09:37
    yes meni treba 7
Novi komentar
nužno
nužno