« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Nema razloga za zamjenu fruktoze glukozom u uobičajenoj prehrani

Rezultati najnovije studije dokazuju kako metabolizam čovjeka nema nikakve koristi od zamjene fruktoze glukozom u uobičajenoj prehrani

Važan je ukupan unos šećera
Važan je ukupan unos šećera (DeviantArt)
Više o

zdravlje

,

prehrana

,

fruktoza

,

glukoza

Rezultati najnovije studije, objavljene u časopisu Current Opinion in Lipidology dokazuju kako metabolizam čovjeka nema nikakve koristi od zamjene fruktoze glukozom u uobičajenoj prehrani.

Sustavni osvrt i meta-analiza, koji su također objavljeni, ukazuju na to da fruktoza zapravo povećava šansu za pretilost i kardiometaboličke komplikacije, a dokazi za ove tvrdnje se temelje na jedinstvenim biokemijskim, metaboličkim i endokrinim reakcijama koje razlikuju fruktozu od glukoze.

Kako bismo shvatili rezultiraju li ovi predloženi mehanizmi u klinički značajnoj modifikaciji kardiovaskularnog rizika kod ljudi, ponovili smo niz sustavnih osvrta i meta-analiza u sklopu kontroliranih prehrambenih eksperimenta i tako procijenili kardiometaboličke efekte izokalorične fruktoze (kalorijski jednaka kao glukoza) koja služi kao zamjena za glukozu", objasnili su istraživači predvođeni dr. Johnom Sievenpiperom iz bolnice St. Michael i Sveučilišta McMaster u Kanadi.

Sievenpiper i njegov tim koristili su podatke i rezultate iz prijašnjih istraživanja kako bi usporedili efekte fruktoze i glukoze u kombinaciji s nekoliko čimbenika rizika za zdravlje. Rezultati su pokazali da konzumacija fruktoze može povećati ukupnu količinu kolesterola i triglicerida nakon jela. No, rezultati ukazuju i na to da fruktoza ne utječe ništa više od glukoze na izlučivanje inzulina, ostalih razina masti u krvotoku ili na markere bolesti masne jetre.

Bez obzira na zabrinutost zbog povezanosti fruktoze i pretilosti, ne postoje opravdani razlozi za zamjenu fruktoze glukozom jer ne nema dokaza o stvarnoj šteti za organizam koju bi prouzročila fruktoza", komentirao je Sivenpieper.

Upravo suprotno, Sievenpiper je ukazao na činjenicu da fruktoza ima potencijalne prednosti naspram glukoze , bar što se tiče utjecaja na neke od kategorija ključnih faktora rizika.

Neki su analitičari smatrali fruktozu uzročnikom pretilosti jer se probavlja drugačije od glukoze", rekao je Sievenpiper. „No u slučaju jednake kalorijske vrijednosti (izokaloričnosti), otkrili smo da bi fruktoza mogla biti bolja od glukoze u promicanju uravnotežene tjelesne težine, krvnog tlaka i glikemije."

Detalji studije

Ovaj se osvrt odnosi na rezultate 20 kontroliranih pokusa koji su uključivali 344 sudionika, a koji su svi istraživali utjecaj fruktoze na kardiometabolički proces.

Ukupna analiza dobivenih podataka pokazala je da, unatoč tome što fruktoza u jednakoj kalorijskoj vrijednosti (izokaloričnosti) kao glukoza, može povećati ukupnu razinu kolesterola, mokraćne kiseline i triglicerida nakon jela, čini se da nije ništa više štetna od glukoze i efekata koje ona izaziva na druge čimbenike, poput profila lipida, inzulina ili pokazatelje bolesti masne jetre.

Ustvari, Sievenpiper je rekao kako je prekomjerna konzumacija glavni uzročnik debljine, prije nego vrsta šećera koji se koristi.

Sve u svemu, nije problem u zamjeni fruktoze glukozom, fokus bi trebao biti na značajnije probleme, poput prejedanja, količine hrane i kalorija koje konzumiramo", zaključio je Sievenpiper.

12.02.2014. 10:55:00
Novi komentar
nužno
nužno