« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
PRIPAZITE

Nedostaje li vam vitamina D?

Jedan od načina da dobijete više vitamina D je vaša prehrana: određene namirnice poput žumanjaka, masne ribe, crvenog mesa i obogaćenih žitarica bogate su ovim hranjivim tvarima

Pripazite na ovaj važni vitamin
Pripazite na ovaj važni vitamin (Arhiva)
Više o

vitamini

,

vitamin D

,

nedostatak

Vjerovali ili ne, nevjerojatnih 41,6 posto odraslih osoba u SAD-u ima nedostatak vitamina D. To je prilično zabrinjavajuće s obzirom na to da vitamin D igra važnu ulogu u održavanju jakih, zdravih kostiju, a nedostatak može uzrokovati simptome poput slabosti mišića, bolova u kostima i promjena raspoloženja.

Mnogi ljudi zanemaruju jedan od znakova da ne dobivaju dovoljno ovog nutrijenta. Prema stručnjacima, nedostatak vitamina D može nanijeti štetu vašoj razini energije.

Dakle, ako primijetite da se osjećate umornije nego inače bez obzira koliko spavali, možda je kriva vaša niska razina vitamina D.

>> Zadovoljite svoju dnevnu potrebu za vitaminom D >>

"Neki simptomi nedostatka vitamina D obično se miješaju zbog simptoma drugih stanja. Kronični umor povezan s vitaminom D može se također zamijeniti s umorom povezanim sa starenjem ili tipičnim životnim stresom. I olakšanje koje čovjek osjeća od njihovog umora nakon što ispravi nedostatak vitamina D iznenađujuće je značajno", kaže dijetetičarka Trista Best, piše EatThis.

Više studija slučaja pokazalo je da postoji veza između niske razine vitamina D u krvi i umora. Studija iz 2014. otkrila je da su se simptomi umora značajno poboljšali nakon što se razina vitamina D u bolesnika normalizirala uz dodatak. Još jedno istraživanje iz 2016. pokazalo je da je poboljšanje rezultata umora sudionika izravno povezano s porastom razine vitamina D.

>> Najbolja hrana za zdrave kosti >>

Preporučeni dodatak prehrani (RDA) za većinu odraslih osoba iznosi oko 600 međunarodnih jedinica (IU). Jedan od načina da dobijete više vitamina D je vaša prehrana: određene namirnice poput žumanjaka, masne ribe, crvenog mesa i obogaćenih žitarica bogate su ovim hranjivim tvarima. Čak i dobivanje dobrog staromodnog sunca može pomoći-barem tijekom ožujka do listopada.

"Izlaganje suncu možete upotrijebiti za poticanje vlastite sinteze vitamina D u svom tijelu. Najbolja metoda je izlaganje gole kože izravnoj sunčevoj svjetlosti pet do 10 minuta između 11 i 15 sati", kaže dijetetičarka Marie Murphy.

>> Vitamin D može ublažiti menstrualne bolove >>

Stručnjaci ipak upozoravaju da ne uzimate bilo koji dodatak vitamina D kako biste ispravili potencijalni nedostatak.

"Dopuna vitamina D bez uputa liječnika može biti opasna jer se radi o vitaminu topljivom u masti. To znači da može doseći toksične razine u tijelu jer se skladišti, a ne izlučuje poput vitamina topljivih u vodi", upozorava Best.

>> Vitamin D - dodatak koji vam može naškoditi >>

Ako sumnjate da imate nedostatak vitamina D, najbolje je obratiti se svom liječniku radi jednostavnog testa krvi kako biste provjerili trenutnu razinu vitamina D, piše EatThis.

03.10.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.10.2021. 10:29
    sunce pomaze
Novi komentar
nužno
nužno