« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
EKSTREMNI NAPORI

Naporno vježbanje može nepopravljivo oštetiti srce

Znanstvenici tvrde da ekstremni napori prilikom vježbanja mogu uzrokovati ozbiljnu i nepopravljivu štetu vašem srcu

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

maraton

,

vježbanje

,

srce

,

sport

,

ekstremni napori

Nedavno istraživanje australskih znanstvenika pokazalo je da ekstremne tjelesne aktivnosti, poput maratona, mogu uzrokovati nastajanje ožiljaka na desnoj klijetki što povećava rizik od raznih kardiovaskularnih komplikacija, piše Daily Mail.

Znanstvenici su istraživanje proveli proučavajući 40 vrhunskih atleta koji nikada nisu imali problem sa srcem, te koji su planirali nastupiti na natjecanju izdržljivosti, poput maratona. Nakon što su sportaši završili utrku, liječnici su ih podvrgnuli rigoroznom pregledu kardiovaskularnog sustava, te su ustanovili da su im srca dobila na volumenu i promijenila oblik, a funkcionalnost desne klijetke se  smanjila.

"Ovo istraživanje je identificiralo da je desna klijetka najpodložnija sportskim ozljedama što nam sugerira da na to obratimo veću pažnju tokom daljnjeg istraživanja. Sportaši kod kojih se javi ovaj sindrom mogu očekivati smanjenje svojih performansi, a moguće je da dođe i do aritmije", rekao je Dr. Andre La Gerche, voditelj istraživanja sa sveučilišta Melbourne.

Kod većine ispitanika nakon tjedan dana vratila se potpuna funkcionalnost desne klijetke, no kod petorice atleta otkriveni su znaci trajnih ozljeda na srcu, odnosno formiranje ožiljaka.

Dr. La Gerche smatra da pošto ljudsko tijelo nije konstruirano da izdrži konstantne napore tokom dužeg vremenskog perioda nije nemoguće da dođe do nepopravljivog oštećenja najvažnijeg ljudskog mišića, srca.

Znanstvenici se nadaju da će ovo istraživanje uskoro dovesti do uspješnih tretmana i prevencije, a dok se ne pronađe lijek urgiraju da sportaši paze na svoje zdravlje, te da daju tijelu dovoljno vremena da se oporavi od napora. 

07.12.2011. 18:19:20
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    natica
    07.12.2011. 22:23
    Srećom što samo ležim i spavam, sigurna sam od kardioaskularnih bolesti.
Novi komentar
nužno
nužno