Namirnice pune proteina koje će vas zasititi
Jaje se smatra idealnim izvorom proteina, a oni su vrlo važni jer daju energiju mišićima, ubrzavaju metabolizam i kontroliraju osjećaj gladi
Proteini su vrlo važni za našu prehranu, jer će dati energiju mišićima, kao i građevni materijal, a uz to će kontrolirati osjećaj gladi i ubrzati metabolizam.
Kad govorimo o proteinima, jaja obično prva padaju na pamet, no evo nekoliko namirnica koja imaju više proteina od jaja.
Kamut - drevna žitarica koja je rođak današnje pšenice. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, proteinima, a uz to sadrži vrlo malo kalorija.
Pola šalice ove žitarice ima 30 posto više proteina (13 grama) od pšenice, a sadrži samo 140 kalorija. Osim toga snižava razinu šećera i kolesterola u krvi, a najbolje ga je konzumirati zasebno kao prilog ili umiješati u salate.
Sir - primjerice, švicarski sir sadrži 30 posto više proteina od jajeta i to u samo jednoj kriški, a osim toga bogat je i vitaminom A. Najbolje ga je konzumirati uz čašuu vina te na taj način sniziti kolesterol u krvi.
Sjemenke bundeve - bolji su izvor proteina od orašastih plodova. Jedna šalica sadrži 12 grama proteina, a to je dvostruko više no što sadrži jaje. Uz to u ovim sjemenkama ima željeza, fosfora, cinka i magnezija.
Špinat - samo jedan svežanj špinata ima 10 grama proteina. Osim toga ovo povrće je odličan izvor željeza i kalcija, a omega-3 masne kiseline kojima obiluje smanjuju rizik od srčanog udara.
Novi komentar