« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
SAVJETI

Namirnice koje ubrzavaju rast kose

Jeste li znali da postoje namirnice koje ubrzavaju rast kose? Da, ima ih dosta, a u članku ćemo vas uputiti koje je najbolje uzimati

Nahranite se ovim namirnicama
Nahranite se ovim namirnicama (Arhiva)
Više o

namirnice

,

školjke

,

jaja

,

losos

,

piletina

,

bademi

,

rast kose

Kosa se treba čuvati i njegovati na razne načine, a jedan od najboljih je zdrava prehrana koja će joj osigurati dovoljno nutrijenata da ostane gusta i blistava.

Stoga, evo nekoliko namirnica koje ubrzavaju rast kose:

Bademi - sadrže vitamin E i aktivno utiču na rast i jačanje dlake. Prema savjetu liječnika dnevno treba unositi oko 30 grama badema.

Jaja - sadrže sve potrebne elemente koje odgovaraju kosi, između ostalog biotin. Biotin je dodatak hrani koji regulira gubitak kose. U jajima ima dosta amino-kiselina koja su potrebne vlasima.

Losos - u sebi sadrži nezasićene Omega 3 masti koje jačaju folikul dlake i pomažu bržem rastu. U ovoj vrsti ribe postoji dosta vitamina B12 i gvožđa koji će učiniti vašu kosu kvalitetnijom. 

Piletina - sadrži dosta proteina i direktno utiče na proizvodnju keratina - supstance koja čini 80 odsto dlake. Stručnjaci kažu da je, pored piletine, dobro jesti i puretinu.

Sjemenke bundeve - bundevino sjeme sadrži vitamine B1, B2, B3 i B4. Utječe na rast dlake i preporučuje se dnevni unos sjemenki, naročito ako imate problem s opadanjem kose.

Školjke - zlatni rudnik cinka koji će učiniti da vaša kosa ima pirodan sjaj. Ova namirnica nije baš omiljena svakome, ali stručnjaci ističu da ne bi bilo loše jesti ih povremeno.

14.09.2019. 11:14:00
Novi komentar
nužno
nužno