« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina
SAVJETI

Namirnice koje treba jesti zajedno

Neke su namirnice zajedno ukusnije, no druge imaju još bolji učinak - pomažu jedna drugoj apsorpciju hranjivih tvari važnih za naše tijelo

Voće uvijek treba kombinirati
Voće uvijek treba kombinirati (Shutterstock)
Više o

zdrava hrana

,

namirnice

,

brokula

,

kombinacije

,

nemasna govedina

Zdrava prehrana nije samo trpanje zdravih namirnica u tanjur, kažu stručnjaci, već je pritom nužno znati koje se namirnice trebaju kombinirati u obroku kako bi se iz obje iskoristilo najviše hranjivih i korisnih spojeva.

Neke od tih kombinacija možda će vam zvučati čudno, no kemijski procesi u našem tijelu ponekad su čudni, pa prvo isprobajte ove zanimljive spojeve i nakon toga odlučite.

Avokado treba jesti s rajčicama, jer će apsorpciju vrlo snažnog antioksidansa likopena poboljšati upravo zdrave masnoće iz avokada.

Banane kombinirajte s maslacem od kikirikija nakon vježbanja - tada vaše tijelo i mišići trebaju proteine i ugljikohidrate, a ove dvije namirnice predstavljaju idealnu kombinaciju.

Borovnice i jabuke spoj su iz snova - kad jedete razno voće zajedno, fitokemikalije se još bolje apsorbiraju, pa napravite jedan ukusan smoothie svakoga dana.

Brokula ide s nemasnom govedinom - vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, pa tako sve dobro iz govedine ostaje u tijelu.

Za kraj, možda i najčudnija kombinacija - kelj i tuna. Vitamin D i kalcij jačaju kosti, pa se kelj kao izvor kalcija sjajno slaže s izvorima vitamina D poput tune ili lososa.

05.06.2015. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno