« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ZAUVIJEK MLADI

Namirnice koje će 'skinuti' godine s vašeg lica

Zdrave, prirodne namirnice bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima koji nas mogu održati mladima, kako iznutra tako i izvana

Fotografija vijesti
Više o

nezdrava hrana

,

ljepota

,

voće i povrće

,

zdrava koža

,

antioksidansi

,

izvor mladosti

Ubrzani stil života, zagađenje okoliša, nezdrava hrana i brojni poroci doslovce uništavaju naš organizam, a to nas čini, vjerovali ili ne, starijima. Dok izbacivanje nikotina i izbjegavanje štetnih sunčevih zraka uvelike pomaže, ono što stvarno utječe na zdrav i mlad izgled naše kože je hrana koju jedemo.

"Krivi odabiri izazivaju upale na staničnoj razini. Iako mi to ne vidimo, ti upalni procesi su direktno povezani sa nastajanjem bora, opuštanjem kože, odnosno preuranjenog starenja", rekao je dr. Nicholas Perricone, dermatolog i autor knjige Forever Young.

U svojoj knjizi dr. Perricone objašnjava kako nas pravilna, zdrava prehrana čini mlađima nego što to uistinu jesmo, a mi vam donosimo nekoliko namirnica koje bi mogle rezultirati neočekivanim efektom - da morate teti u kiosku dokazivati punoljetnost pokazivanjem osobne iskaznice.

Mrkva - "Obojena" voća i povrća, mrkva, dinja, kruška, jabuka, špinat, blitva, pigment dobivaju od beta-karotena, jakog antioksidansa koji ima sposobnost konverzije u organizmu u vitamin A. Beta-karoten, također, balansira pH-a vrijednost kože, pomaže u borbi protiv suhoće, te potiče regeneraciju stanica. Rezultat? Nježna i mekana koža.

Losos - Pigment koji lososovom mesu daje lijepu crvenkastu boju, astaksantin, je slučajno i jedan od najjačih poznatih antioksidanska koji se bore protiv slobodnih radikala, najčešćih uzročnika staničnog oštećenja. Nekoliko istraživanja je pokazalo da konzumacija lososa svakih pet dana može spriječiti nastanak aktiničke keratoze - oštećenja, odnosno mrlja na koži koji nastaju zbog česte ili intenzivne izloženosti UV zrakama. Astaksantina ima u pastrvama, morskom raku, plamencu i prepelicama.

Rajčica - Crvena boja rajčice dolazi od pigmenta likopena, a on je najjači antioksidans iz skupine karotenoida. Ne samo da nas štiti od raka i djelovanja slobodnih radikala, likopen pruža koži zaštitu i od štetnog djelovanja Sunca, poput kreme za sunčanje samo iznutra prema van.

Agrumi - Naranča, grejp, limun, mandarina i limeta bogati su flavanoidima koji štite kožu od UV zraka i sprječavaju odumiranje stanica.  Agrumi također imaju velike količine vitamina C koji je esencijalan za proizvodnju kolagena. Kolagen daje koži elastičnost i mladolik izgled, no on se počinje razgrađivati u našim 20-ima.

Zeleno bilje - Špinat, kelj i ostale biljke zelenih listova bogate su luteinom koji u ljudskom organizmu ima funkciju antioksidansa. Brojna istraživanja pokazala su da je lutein od izuzetnog značaja u očuvanju zdravlja očiju, srca, grlića maternice te kože.

Crveno vino i pivo - Brojni znanstvenici i dermatolozi tvrde da resveratrol iz crvenog vina i aktivni spojevi iz hmelja u pivu u našem tijelu funkcioniraju poput antioksidansa i štite kožne stanice od štetnog djelovanja okoliša i preuranjenog odumiranja. Naravno, podrazumijeva se umjerenost u konzumaciji.

10.04.2012. 22:36:38
Novi komentar
nužno
nužno