« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NE BACATI

Namirnice bez roka trajanja

Med, šećer, sol, javorov sirup... Saznajte koje sve namirnice jednostavno traju vječno. Barem dok ih ne potrošite

Med
Med (Shutterstock)
Više o

med

,

šećer

,

namirnice

,

sol

,

rok trajanja

,

žestoka pića

,

javorov sirup

,

kukuruz škrob

Većina ljudi slaže listu namirnica koje treba kupiti kada idu u šoping i na tom popisu uglavnom dominiraju one svježe. No često uopće ne obraćaju pozornost na stvari koje već imaju u kući jer ih jednostavno bacaju misleći da više ne valjaju zbog predugog stajanja u ormarićima i kuhinjskim elementima. To čine automatski.

Janice Revell, su-osnivačica portala StillTasty.com, tvrdi da je to pogrešna praksa i da bismo svi trebali dobro pogledati što nam se nalazi u kuhinji jer bismo se mogli iznenaditi koliko namirnica imamo, a koje uopće ne treba baciti niti mijenjati novima.

Šećer. Nije važno je li šećer bijeli, smeđi, u prahu ili kockicama, on se niakda neće pokvariti jer u njemu bakterije ne mogu živjeti. Oko šećera morate brinuti smo da bude na suhom i u dobro zatvorenoj posudi kako se ne bi skupljao u male stvrdnute komade.

Čisti ekstrakt vanilije. Ako ga imate negdje u kuhinji i već dugo stoji na istom mjestu, nema potrebe da ga bacate. On jednostavno traje vječno. Važno je da bude dobro zatvoren, na suhom i tamnom mjestu kako bi kvaliteta bila bolja što je dulje moguće.

Riža. Samo smeđa riža ima 'rok trajanja' jer sadrži više ulja. sve ostale varijante traju vječno. Smeđoj riži možete produljiti vijek trajanja ako je držite u hladnjaku ili zamrzivaču. Rižu treba čuvati u dobro zatvorenim posudama ili vrećicama.

Kukuruzni škrob. Čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu i nakon svake uporabe dobro zatvorite posudu u kojoj ga držite.

Med. Bilo da ga stavljate u čaj, na tost ili kao alternativni zaslađivač, staklenka čistoga meda traje vječno (dobro, dok je ne pojedete).Može se iskristalizirati ili izmijeniti boju, ali med je nakon dugo vremena i dalje jestiv i zdrav i ukusan. Zašto? Ima nevjerojatna antibiotička svojstva koja čuvaju i njega i nas od 'kvarenja'. Čuvajte na hladnom. Kristaliće u medu koji se stvore nakon dugo vremena možete razbiti tako što ćete staklenku staviti u malo tople vode i miješati ga. Voda ne smije biti vruća.

Žestoka pića. Rakija, gin, votka, viski, rum, tekila... Čak i kad ih otvorite nema šanse da se pokvare. Boja, okus, aroma možda s vremenom oslabe, ali piti ih možete bez problema. Boce držite dobro zatvorene i na hladnom, daleko os umjetne svjetlosti i svjetlosti sunca.

Sol. Nema roka trajanja. Samo je čuvajte na suhom, hladnom mjestu.

Kukuruzni sirup. dok god ga držite dobro zatvorenog, na suhom i hladnom, nema šanse da se pokvari.

Javorov sirup. Ako ga držite u frižideru ili zamrzivaču nakon korištenja, nema teorije da se pokvari. Ako ga želite spremiti na dulje vremena, samo ga omotajte u celofansku vrećicu ili plastičnu vakuumsku posudu i zamrznite ga.

Destilirani bijeli ocat. Ovaj fantastičan proizvod može se koristiti za sve - marinade, salate, čišćenje kuće i pranje rublja. no najbolje od svega je što traje godinama. Bocu držite dobro zatvorenu nakon svakog korištenja i to na suhom i tamnom mjestu.

26.03.2012. 19:40:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    PVC stolarija
    16.04.2012. 12:54
    Zanimljivo !
    Ja imam med koji je star oko 15 godina i još ga koristim
    Što je stariji to je bolji, ne mijenja uopće okus
Novi komentar
nužno
nužno