« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca

Nakon zraka, voda nam je najpotrebnija za život

Fotografija vijesti
Više o

voda

,

dehidracija

,

vrućina

Ovih dana ugostiteljski lokali i dućani imaju mnogo posla. Žedna usta traže mnogo tekućine. Nije čudno što u ovim toplim danima naš organizam gubi mnogo više tekućine nego obično. Da bi se tjelesne funkcije odvijale normalno, ta izgubljena tekućina mora biti nadoknađena. Odrasle osobe svaki dan izgube 2 do 2,5 litra vode, uglavom mokrenjem, znojenjem, disanjem i stolicom.

Premda djelomično nadoknađujemo vodu i pomoću hrane koja sadrži određenu količinu vode, ipak najveći dio potreba podmirujemo raznim napicima. Od čitavog niza pića spomenimo samo vodu. Odmah do zraka, voda je element najpotrebniji za preživljavanje. Bez hrane možemo biti gotovo 2 mjeseca, ali bez vode samo nekoliko dana. Ipak, većina ljudi nije dovoljno upoznata koliko bi vode trebalo piti.

Ustvari, mnogi žive u dehidriranom stanju. Zapravo, sva druga pića i pijemo zbog potrebe za vodom. Najjeftinije je piće, ne sadrži kalorije i nije toksično za ljudski organizam. Ovisno o tome odakle potječe, ima u sebi i korisne male količine joda, fluora i bakra.

DehidriranostBez hrane možemo živjeti gotovo dva mjeseca, ali bez vode samo nekoliko dana. Unatoč važnosti vode, većina nas živi zapravo u dehidriranom stanju. 

Bez vode je život nezamisliv. Budući da nijedna druga hrana ili piće nije toliko važno za ispravno funkcioniranje ljudskog organizma, svaka osoba koja želi živjeti zdrav život mora uložiti napor da svaki dan svom tijelu osigura potrebnu količinu ovog pića. Bilo koja količina vode koja se izgubi tijekom 24 sata mora biti nadomještena kako bi pomogla mnogim tjelesnim funkcijama.

Voda je neophodna za svaki biološki proces, a osim toga i za kontrolu tjelesne temperature, za održavanje krvnog tlaka i disanja. Voda također pomaže da se iz organizma odstranjuju otpadne i otrovne tvari, kao što su mokraćna kiselina i urea.

Voda je isto tako od vitalne važnosti za kemijske reakcije za vrijeme probave i metabolizma. Ona donosi hranjive tvari i kisik stanicama putem krvi, a također podmazuje zglobove. Kad se radi o nadomještanju tekućine, valja držati na umu da ništa ne može nadmašiti vodu, to piće prirode. Kava i čaj su popularni napici, ti napici osiguravaju tekućinu, ali ne sadrže kalorije ni hranjive tvari, odnosno imaju ih u vrlo malim količinama. Međutim, dodatkom šećera ili šlaga situacija se mijenja.

Više od 80 posto znanstvenika i liječnika smatra da mlaki čaj najbolje gasi žeđ za ljetnih sparina i da dobro osvježuje. Na kraju ne zaboravimo na izvanredno piće, korisno i hranjivo - mlijeko. Ono sadrži visokokvalitetne bjelančevine, kalcij, fosfor, vitamin A, D, B. 

Piše: Piše: dr. Ivo Belan
02.07.2008. 02:14:33
Novi komentar
nužno
nužno