« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca

Dječji smijeh škaklja mozak majke

Znanstvenici su konačno znanstveno potkrijepili ono što već odavno znamo, smijeh vlastitog djeteta podiže naše raspoloženje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Matt Cardy, Gettyimages)
Više o

majčinstvo

,

djeca

Sada su dokazali kako žena na pogled svog nasmijanog djeteta dobiva stimulanse u određenome predjelu mozga zaduženom za sreću.

Profesor fakulteta u Hjustonu, dr. Lane Strathearn, koji je istraživao ovaj fenomen prihvaćen zdravo za gotovo, tvrdi kako je predio mozga, u koji se slijeva dopamin izazivajući sreću kod majki koje su gledale svoju nasmijanu djecu, bio aktivniji nego prilikom gledanja ostale djece. Kako kaže, tako nešto je bilo za očekivati s obzirom da djetetovo preživljavanje izrazito ovisi o brizi svoje majke te se stoga priroda pobrinula da osjećaj ugode kod djeteta izaziva isti osjećaj i kod majke.

Neutralna reakcija ili dječji plač nisu izazvali reakciju sličnu ovoj. Istraživači, kako sami kažu, nažalost nisu uspjeli u istraživanje uključiti i očeve kako bi saznali ima li i u njihovu mozgu sličnih reakcija. U studiju su uključili 28 prvorotkinja u njihovom zadnjem periodu trudnoće kako bi detaljno istažili psihičku pozadinu njihove emocionalne vezanosti i odnosa s njihovim roditeljima.

Od dvadeset devet žena uključenih u istraživanje, njih dvadeset je bilo udano, a prosječna je dob prvorotkinja bila 29 godina, s time da su bile zastupljene sve rase, a većina je žena bila visokoobrazovana.

Kada su djeca imala 6 mjeseci snimili su kamerom njihove osmijehe i ponovno su majke pozvali nakon četiri mjeseca kada su pomoću MRI uređaja snimili funkcije moždanih valova prilikom gledanja snimaka. (METRO)08.07.2008. 18:01:02
Novi komentar
nužno
nužno