« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina
ČEŠNJAK, LOSOS...

Najzdravije namirnice najzdravijih kuhinja na svijetu

Meksička, talijanska, libanonska... gotovo u svakoj kuhinji postoje namirnice koje su posebno dobre za naše zdravlje

(Wikipedia)
Više o

zdravlje

,

zdrava hrana

,

maslinovo ulje

,

češnjak

,

zeleni čaj

,

avokado

,

losos

,

čili

,

rajčice

Zeleni čaj

Ovaj napitak tipičan je za japansku kuhinju. Dobrobiti zelenog čaja poznate su od davnina, a znanstvenici stalno pronalaze nove primjene ovog čaja protiv mnogih bolesti. Prije svega je za to zaslužna visoka razina flavonoida, posebice katehina koji ima 20 puta više antioksidantske sposobnosti od, primjerice vitamina C.

Stručnjaci navode i povezanost zelenog čaja sa sniženim rizikom od raka kože, pluća, debelog crijeva i mnogih drugih bolesti. Također, konzumacija ovog zdravog napitka snižava rizik od srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka.

Losos

Zdrave omega 3 masne kiseline u velikoj se količini nalaze u lososu - ribi koja je neizostavan dio islandske kuhinje. Losos je i vrlo lagana hrana, 100 grama sadrži tek 138 kalorija, a istraživanja su pokazala da ljudi koji ga jedu najmanje jednom tjedno, imaju značajno niži rizik da će doživjeti infarkt. Losos vam može pomoći i ako patite od čestih i bolnih migrena.

Čili

Tko kaže da ljuta hrana nije zdrava? Znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham su ustvrdili da kapsaicin u čili papričicama, osim što im daje ljut okus, može uništiti stanice raka bez ikakvih nuspojava. Osim toga, čili papričice sadrže i veliku količinu vitamina A, C i flavonoida. Dakle, slobodno pronađite inspiraciju u kuhinji Tajlanda, Meksika ili Indije!

Maslinovo ulje

Hrvatska od svih mediteranskih zemalja konzumira najmanje maslinovog ulja, što je velika šteta budući da proizvodimo vrlo kvalitetna ulja. Kuhinja Italije, Grčke ili Španjolske počinje i završava s maslinovim uljem koje je neprocjenjivo za ljudsko zdravlje jer smanjuje rizik od srčanih bolesti, kao i od raka. Posebice je zdravo ekstra djevčanko maslinovo ulje koje djeluje kao snažan antioksidans.

Rajčice

Istraživanje Sveučilišta Harvard iz 2004. godine kaže da konzumacija rajčice najmanje dva puta tjedno snižava rizik od raka prostate za čak 20 do 40 posto. Ono što rajčicu, koja je neizostavni dio talijanskih jela, čini tako zdravom je likopen koji djeluje kao antioksidans, a nalazi se pod kožicom. Bogat izvor likopena je i kečap. Osim što štite od raznih vrsta raka, rajčice služe i kao zaštita od štetnog ultraljubičastog zračenja.

Češnjak

Iako se koristi diljem svijeta, češnjak je tipičan za libanonsku kuhinju u kojoj je osnova za većinu toplih jela i hladnih salata. Mnoge studije dokazale su dobrobiti češnjaka: regulira krvni tlak, djeluje kao prevencija bolesti srca, snižava razinu kolesterola, a pomaže i pacijentima koji boluju od arteroskleroze. Pored svega toga, odlična j zaštita od upala i infekcija.

Avokado

Ovo supervoće tipično je za meksičku kuhinju, posebno za specijalitet s tjesteninom zvan guacamole. Avokado je pun vitamina: E, C, B6 i B1, kao i karotena i kalija. Pomoći će vam u snižavanju razine kolesterola u krvi, dobar je za vaše oči, a neka istraživanja naznačuju da bi mogao imati pozitivan utjecaj obnavljanje jetara.

04.02.2010. 22:32:48
Novi komentar
nužno
nužno