« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Najčešće pogreške koje radimo s proteinima

Proteine ponekad ne doživljavamo dovoljno ozbiljno i ne brinemo o njihovom unosu, a upravo su oni ključ uspješnog i učinkovitog funkcioniranja organizma

Pazite kada i koliko unosite kakvih proteina
Pazite kada i koliko unosite kakvih proteina (FreeDigitalPhotos)
Više o

mlijeko

,

meso

,

proteini

,

izvori proteina

Svaka stanica u ljudskom tijelu ovisna je upravo o proteinima. Kako bi vaš organizam bio zdrav i u mogućnosti obavljati sve njegove funkcije potrebno je da pažnju pridate adekvatnom dnevnom unosu proteina.

Neadekvatan dnevni unos proteina - ljudi nerijetko veliku pažnju pridaju unosu ugljikohidrata i masti u njihov organizam, međutim ne i unosu proteina. Činjenica je da je za život svakoj stanici u ljudskom tijelu potrebna određena količina proteina. Osobi koja nije fizički aktivna dostatan je dnevni unos proteina od oko 1.5 g po 1 kg tjelesne mase. Fizički aktivnim osobama, odnosno sportašima, preporučuje se od 3 do 4 g proteina po 1 kg tjelesne mase.

Nedovoljna raznolikost izvora proteina - kako biste vašem organizmu priskrbili sve blagodati iz proteinskih namirnica potrebno je da iste i konzumirate. Konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda pospješit ćete kontrakcije mišića i ojačati kosti, konzumacijom mesa uneseni proteini iz istoga, zahvaljujući kompleksnosti aminokiselina, vrlo učinkovito će iskoristiti u tijelu, dok ćete konzumacijom graha u tijelo unijeti kvalitetne antioksidanse. 

Neadekvatno vrijeme unosa proteina  Zamislite da prilikom odlaska na daleko putovanje vozite automobil dok ne ostane bez goriva koje ste ulili u njegov spremnik. U određenom trenutku automobil će se prestati kretati. Kao i automobilu, vašem je organizmu potrebna određena količina energije koja proizlazi iz proteina. Ne dozvolite da se zbog vremenski neadekvatnog unosa proteina zaustavljaju određeni procesi u vašem organizmu.  

02.07.2016. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno