« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
PRIPAZITE

Najčešće alergije na hranu i simptomi

Iako je moguće da bilo koja hrana bude okidač, postoji nekoliko namirnica koje su odgovorne za najviše alergijskih reakcija

Česti alergeni - orašasti plodovi
Česti alergeni - orašasti plodovi (Arhiva)
Više o

hrana

,

alergije

,

plodovi mora

,

jaja

,

kravlje mlijeko

,

orašasti plodovi

Alergije na hranu sve su češće, a broj svake godine raste. Iako je moguće da bilo koja hrana bude okidač, postoji nekoliko namirnica koje su odgovorne za najviše alergijskih reakcija

Jaja - alergija na jaja je druga najčešća alergija na hranu kod djece. Nestaje do 16. godine kod otprilike 68 posto djece. Simptomi uključuju bolove u trbuhu, migrene i glavobolje, reakcije na koži i probleme s disanjem. Imajte na umu da je mguće biti alergičan na bjelanjak, ali ne i na žumanjak ne obrnuto. Do toga dolazi jer se proteini drugačije razgrađuju.

Kravlje mlijeko - alergija na kravlje mlijeko najčešća je kod beba i male djece, a posebno ako ih se izlagalo proteinima iz kravljeg mlijeka prije šest mjeseci starosti. Iako je pogađa velik broj djece, čak 90 posto njih to 'preraste' do treće godine. Simptomi koji se vežu uz alergiju na kravlje mlijeko su oticanje, osip, povraćanje ili konstipacija i iritirana probava. 

Orašasti plodovi - alergije na orašaste plodove također su su među istaknutijim. U to pripadaju orašasti plodovi poput badema, oraha, indijskih oraščića, pistacija, lješnjaka i ostalih. Osobe koje su alergične na te plodove bit će alergične i na ulja ili namaze koji ih sadrže. Preporuča se da izbjegavaju sve orašaste plodove, a ne samo one na koje su alergični. Simptomi se najčešće tiču povraćanja, proljeva, grčeve, mučnine i jakih bolova u trbuhu.

Plodovi mora - alergija na plodove mora uzrokovana je time što tijelo napada proteine iz rakova i mekušaca. Simptomi su slični kao i kod drugih alergija, ali problem je što je alergiju na plodove mora teško razlikovati od problema koji su nastali unosom ribe ili plodova zaraženih bakterijama ili virusima.

28.07.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno