Najbolja prehrana uz mediteransku
Temelj ove prehrane je tradicionalna prehrana koju prakticiraju u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Grenlandu i na Islandu
Mediteranska prehrana je i više nego sjajna, no nije jedina najbolja na svijetu - zapravo, njih dvije dijele prvo mjesto.
Radi se o nordijskoj prehrani koja je postala alternativa mediteranskoj. Nju su osmilili znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu u suradnji s osnivačem Nome, restorana s dvije Michelinove zvjezdice.
Temelj ove prehrane je tradicionalna prehrana koju prakticiraju u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Grenlandu i na Islandu, piše Mindbodygreen.
Nije iznenađujuće što postoji više dokaza o zdravstvenim prednostima mediteranske prehrane jer je ona dugo proučavana. Ali neke studije usporedile su mediteransku i nordijsku prehranu i zasad se čini da je nordijska jednako korisna.
>> Nordijska prehrana topi kilograme >>
Što ove prehrane imaju zajedničko?
Obje se zasnivaju na biljkama, odnosno proteini većinom dolaze iz biljnih izvora. Mediteranska i nordijska prehrana imaju više sličnosti nego razlika. Obje su zasnovane na lokalnoj i sezonskoj hrani.
Veliki naglasak u obje prehrane je na smanjenoj konzumaciji mesa, dok se jede što više povrća i daje se prednost ribi. Obje takođe stavljaju fokus na integralne žitarice, organske sezonske proizvode i što manje prerađene hrane.
Koje su razlike?
Glavna razlika između ove dve dijete je primarni izvor masti. Maslinovo ulje je sinonim za mediteransku prehranu dok se u nordijskoj koristi ulje repice.
>> Nordijska dijeta - četiri ključne namirnice >>
Maslinovo ulje poznato je po svojim zdravstvenim prednostima zahvaljujući visokom sadržaju polifenola i drugim korisnim bioaktivnim tvarima poput omega-9 masnih kiselina.
Nasuprot tome, ulje repice je popularno u kuhanju, ali način na koji se obrađuje znači da sadrži manje esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa i vitamina.
Prehrane se razliku i s obzirom na namirnice koje su naglašene.
U nordijskoj ishrani ključna hrana uključuje bobičasto voće, kupus, jabuke, kruške, korjenasto povrće, zob, raž i fermentirano mlijeko. U mediteranskoj ishrani, naglašene su žitarice, povrće i voće, mliječni proizvodi s mali postotokom masti uz minimalnu porciju ribe ili belog mesa tjedno.
>> Pretilost se može spriječiti >>
Mediteranska dijeta nalaže da se 37 posto energije dobija iz masti, 15 posto iz proteina, a najmanje 43 posto iz ugljikohidrata.
Nordijska dijeta nalaže da se 25-40 posto energije dobija iz masti, 10-20 posto iz proteina, a 45-60 posto iz ugljikohidrata.
Novi komentar