« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Nordijska dijeta - četiri ključne namirnice

Slično kao i mediteranski način prehrane, NND iliti New Nordic Diet ima određene namirnice koje se koriste svakodnevno

Nordijska dijeta odlična je poput mediteranske
Nordijska dijeta odlična je poput mediteranske (Shutterstock)
Više o

riba

,

savjeti

,

najbolja dijeta

,

raženi kruh

,

nordijska dijeta

,

korjenasto povrće

,

ulje repice

Nordijska dijeta spada u najbolje na svijetu, jer istraživanja pokazuju da daje energiju, pomaže u skidanju viška kilograma i uravnotežuje masnoće u krvi i tlak, no znate li kako se provodi?

Slično kao i mediteranski način prehrane, NND iliti New Nordic Diet ima određene namirnice koje se koriste svakodnevno, pa evo četiri koje su obavezan dio takvog načina prehrane:

Korjenasto povrće - korjenasto povrće poput krumpira, cikle, repe, pastrnjaka, mrkve daje vam dulji osjećaj sitosti zahvaljujući tome što sadrži zdravu kombinaciju vlakana i sporo probavljivih ugljikohidrata. Uz to, cikla je odličan izbor i zato što sadrži pigment betalain koji joj daje karakterističnu boju, a ujedno je snažan antioksidans koji pomaže u detoksikaciji organizma. 

Masna riba - naravno, radi se o zdravim masnoćama kojima će se vaše tijelo razveseliti! Masna riba koja je tipična za sjeverna mora, npr. losos, haringa i skuša, među najkvalitetnijim je izvorima nezasićenih omega-3 masnih kiselina koje su nužne za zdravlje srca i mozga. Ove vrste riba bogate su i proteinima, glavnim izvorima energije i snage u organizmu. 

Raženi kruh - integralni kruh od raži bitno je bogatiji prehrambenih vlaknima od bijeloga, duže ga žvačete i probavljate, pa nema naglih skokova razina šećera u krvi i garantirana je dulja sitost. Kako je raž bogata manganom, mineralom koji je važan za stvaranje energije, normalan rad štitnjače i čvrstoću kostiju i zubi, već možete zaključiti koje sve koristi imate od ove namirnice.

Ulje repice - prava konkurencija maslinovom ulju jer je izuzetno bogato nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Repičino ulje ima neutralniji okus i odlično je za prženje, pohanje, grilanje... Birajte ekstra djevičansko odnosno hladno prešano ulje repice.

Sve u svemu, kad pogledate Skandinavce, vjerojatno vam neće biti teško prilagoditi se na njihov način prehrane.

09.03.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno