Najbolja čokolada ujedno je i najzdravija
Bademi i čokolada, konzumirani odvojeno, već su bili uključeni u istraživanja povezana s nižim šećerom u krvi, nižim tlakom, nižim kolesterolom i manjim osjećajem gladi, a to su faktori rizika za bolesti srca
Pretile osobe koje konzumiraju badem i čokoladu svaki dan mogu imati niži kolesterol od drugih pretilih osoba koje ne jedu te namirnice, pokazao je nedavni eksperiment.
Bademi i čokolada, konzumirani odvojeno, već su bili uključeni u istraživanja povezana s nižim šećerom u krvi, nižim tlakom, nižim kolesterolom i manjim osjećajem gladi, a to su faktori rizika za bolesti srca.
Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su mjerili razinu kolesterola kod 31 pretile osobe. Tijekom prva četiri tjedna istraživanja, svi su bili na standardnoj američkoj prehrani i svi su svakodnevno dodatno jeli otprilike trećinu šalice badema.
U sljedeća četiri tjedna ispitanici su svojoj prehrani dodali četvrtinu šalice tamne čokolade dnevno te oko 2,5 žlica kakao praha.
Svi ispitanici imali su i četverotjedno razdoblje u kojemu su prehrani dodavali i bademe i tamnu čokoladu. Dodavanje samo badema smanjilo je za sedam posto razinu lošeg LDL kolesterola koji je odgovoran za stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila.
Kombiniranje badema i čokolade također je smanjilo razinu LDL kolesterola, prema rezultatima objavljenima u časopisu Journal of American Heart Association. Badem je sam za sebe smanjio razinu LDL kolesterola, za razliku od čokolade, no ta namirnica nije povećala razinu LDL kolesterola, kazala je voditeljica studije Penny Kris-Etherton, nutricionistica sa sveučilišta Penn State.
Rezultati ne znače da je mudro da ljudi počnu jesti bademe i čokoladu na kilograme.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar