« Muškarci
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
POSAO KAO DIO IDENTITETA

Muškarci su na udaru 'recesijske depresije'

Britanska organizacija za praćenje mentalnog zdravlja upozorava kako se muškarci teško nose s emocionalnim posljedicama recesije.

Depresija udara bez pitanja
Depresija udara bez pitanja (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

recesija

,

depresija

,

psihološka pomoć

,

gubitak posla

,

anksioznost

,

Mind

,

emocionalni problemi

,

psihički problemi

,

mentalni problemi

,

identitet

Gotovo 40 posto od 2.000 britanskih muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju organizacije Mind, priznalo je kako se trenutno po pitanju zaposlenosti i materijalne sigurnosti osjećaju vrlo ugroženo.

Razlika između muškaraca i žena i u ovom je slučaju psihičkih smetnji jasno vidljiva prema tome što muškarci vrlo nerado traže savjete ili pomoć kod nailaženja na probleme. Istraživanje je zaključilo kako u Velikoj Britaniji 2.7 milijuna muškaraca trenutno pati od psihičkih smetnji kao što su depresija, anksioznost i stres.

Samo je 29 posto muškaraca izjavilo da bi svoje probleme podijelilo u razgovoru s prijateljima, dok bi isto to napravilo 53 posto žena koje bi češće zatražile i stručnu pomoć.

Zabrinjavajući su i podaci koji govore o tome kako čak 5 posto muškaraca i 2 posto žena zbog problema s depresijom ima suicidalne primisli.

Gubitak posla donosi i gubitak dijela identiteta

Mind naglašava kako muškarci i žene u otprilike jednakim postocima pate od mentalnih problema, ali je kod muškaraca njih teže dijagnosticirati i pomoći im. Organizaciju posebno brine utjecaj recesije koja bi mogla 'doliti ulje na vatru' jer je ustanovljeno da 1 od 7 muškaraca počinje patiti od depresije tijekom šest mjeseci nakon gubljenja posla.

Znanstvenici naglašavaju kako je utjecaj recesije na mentalne probleme muškaraca velik iz razloga što je skrbljenje za obitelj odnosno uloga 'hranitelja' i 'zaštitnika' još uvijek vrlo snažan sastavni dio muške psihe, pa gubitak posla znači i gubitak velikog dijela identiteta.

Problem je i to što muškarci često krivo vjeruju kako ih priznavanje da imaju psihičkih problema čini 'slabima', a takva stigma može biti opasna po zdravlje i život, dodaju iz Minda.

Suradnici na istraživanju koji su i sami prošli kroz teška razdoblja života pozvali su muškarce koji pate od depresije i stresa da se ne boje potražiti pomoć, napominjući kako iz vlastitog iskustva znaju da je bolje 'izbaciti' neke stvari iz sebe nego se s njima nositi u nedogled jer je na taj način lakše dobiti prijeko potrebnu potporu koja je često početak oporavka.

Psiholozi su njihove izjave upotpunili podacima kako izbjegavanje razgovora o emocijama kod muškaraca čak dodatno potiče anksioznost i depresiju pa se lako pada u zatvoreni krug koji često vodi u probleme s ponašanjem poput nasilja i odavanja alkoholu.

03.12.2012. 11:15:00
Novi komentar
nužno
nužno