« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SAMOKONTROLA

Mršavije osoblje bolje odolijevaju kaloričnoj hrani od pretilih

Ovo je istraživanje dio nastojanja da se razumiju procesi u organizmu koji pridonose pretilosti od koje pati trećina odraslih Amerikanaca te gotovo 17 posto američke djece

Fotografija vijesti
Više o

pretilost

,

debljina

,

zdrava prehrana

,

mršavost

Nakon što su snimili moždanu aktivnost mršavih i pretilih osoba, znanstvenici su zaključili kako one mršavije laške odolijevaju kaloričnoj hrani od onih pretilih, prenosi Hina.

Snimke moždanih aktivnosti kod mršavih osoba kojima su prikazivane fotografije kalorične hrane pokazale su pojačanu aktivnost u dijelu mozga koji služi kontroli impulsa poput nagona za hranom no kod pretilih osoba u istoj situaciji zamijećena je mala aktivnost u tom dijelu mozga.

"Mislim da mogu postojati biološki razlozi zbog kojih ljudi ne mogu kontrolirati potrebu za hranom", kaže Robert Sherwin s Medicinskog fakulteta na Yaleu koji je radio na istraživanju objavljenom u časopisu Klinička istraživanja.

To ispitivanje dio je nastojanja da se razumiju procesi u organizmu koji pridonose pretilosti od koje pati trećina odraslih Amerikanaca te gotovo 17 posto američke djece.

Istraživanje je obuhvatilo 14 zdravih osoba od kojih je devet bilo mršavo a pet pretilo. Oni su podvrgnuti pregledu gladni i dva sata nakon objeda.

Uz normalnu razinu šećera u krvi mršave su osobe pokazale pojačanu aktivnost u dijelu mozga koji zatomljuje signale za hranom i to je izazvalo smanjenje aktivnosti u dijelovima mozga odgovornima za slanje signala o potrebi za hranom.

"Taj centar kontrole ne funkcionira kod pretilih. On se kod njih ne aktivira", kazao je Sherwin ističući da su potrebna veća istraživanja kako bi potvrdila te nalaze.

20.09.2011. 15:54:00
Novi komentar
nužno
nužno