« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
ZANIMLJIVO :)

Može li se usporiti starenje?

Ljudi od davnina traže 'eliksir mladosti' i možda su ga napokon pronašli, barem u smislu usporavanja nekih posljedica starenja

Izgleda da se može...
Izgleda da se može... (Arhiva)
Više o

starenje

,

usporavanje starenja

Eliksir mladosti traži se oduvijek, jer je ljudska potreba biti lijep i mlad, no unatoč svemu, i najstariji među nama su na kraju - umrli. Pa i biblijski Noa i Metuzalem, na kraju priče.

No, ako već to ne možemo izvesti, možemo barem pokušati živjeti kvalitetnije i bolje u starijim godinama, a jedan lijek pokazao je dobre rezultate...

Lijek za liječenje dijabetesa tipa 2 mogao bi pomoći u usporavanju ili čak i zaustavljanju posljedica starenja, smatra sve više znanstvenika, prenosi Washington post.

Znanstvenici smatraju da lijek, zvan metformin, može zaustaviti ili usporiti tri glavne posljedice starenja: demenciju, srčane bolesti i rak.

Ukoliko metformin doista može zaustaviti ili usporiti navedene probleme, potencijalno može i produžiti čovjekov životni vijek.

Znanstvenici ipak napominju kako lijek može samo produžiti život - ne može nas učiniti besmrtnima.

"Smatramo da lijek nije eliksir mladosti", kaže Nir Barzilai, osnivač Instituta za istraživanje starenja u New Yorku. "Od stare osobe nećemo učiniti mladu, možemo samo usporiti starenje."

Barzilai je jedan od skupine znanstvenika koji su se 2014. godine sastali u Španjolskoj kako bi raspravljali o metodama protiv starenja.

Sastanak je urodio kliničkim ispitivanjem pod nazivom Borba protiv starenja metforminom (TAME), predviđenog trajanja od šest godina, kojim će se dodatno proučiti kakve učinke na starenje ima metformin. Također je predviđeno da će sudjelovati 3000 ispitanika između 65 i 79 godina, a provodit će se na 14 lokacija diljem SAD-a.

Znanstvenici smatraju da su na dobrom putu nakon što su prijašnja istraživanja već pokazala pozitivne rezultate. Jedno ispitivanje koje je objavio časopis Diabetes Obesity and Metabolism pokazalo je da su dijabetičari koji su uzimali metformin nadživjeli osobe koje nisu dijabetičari te koji nisu uzimali navedeni lijek.

Još jedna nezavisna studija objavljena u Cell Metabolism pokazala je obećavajuće rezultate tretmanom protiv navedenih tri bolesti koje su povezane sa starenjem.

U današnjem svijetu u kojem su stariji najviše pogođeni epidemijom koronavirusa, ovo istraživanje važnije je nego ikada prije, smatra Corinna Ross, profesorica na Jugozapadnom nacionalno istraživačkom središtu primata u Texasu.

"Pogledajte što se događa sada u svijetu, COVID utječe na sve nas, a posebice stariju populaciju koja se nalazi u staračkim domovima. Ukoliko uspijemo spriječiti negativne posljedice na organizam starijih ljudi, također možemo smanjiti pritisak na njihove obitelji, na zdravstvo, te općenito cjelokupno ekonomiju", kaže Ross.

Valja napomenuti kako je istraživanje, iako obećavajuće, još uvijek u početnoj fazi. Daljnja klinička ispitivanja otkrit će punu učinkovitost i učinak metformina - te možda odrediti kako ćemo stariti u budućnosti.

31.03.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    31.03.2021. 10:04
    moze se jedino farbat kosa haha
Novi komentar
nužno
nužno