« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
ZAPAMTITE :)

Mediteranska prehrana sjajna je i za djecu

Mediteranska prehrana povezana je s nižim rizikom od pojave poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje kod djece

Naviknite klince na maslinovo ulje :)
Naviknite klince na maslinovo ulje :) (Shutterstock)
Više o

djeca

,

hiperaktivnost

,

mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana spada među najzdravije na svijetu, a znanstvenici su došli do zaključka da bi djecu trebalo navikavati na nju od malih nogu jer je blagotvorna za njih.

Naime, istraživanje, koje je obuhvatilo 120 djece od kojih je 60 patilo od ADHD poremećaja, prvo je koje se bavilo vezom mediteranske prehrane i ADHD-a kod djece i tinejdžera i pokazuje da bi neke nezdrave prehrambene navike mogle igrati ulogu u razvoj toga poremećaja.

Autori istraživanja ističu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila uzročno-posljedična veza između nekvalitetne prehrane i ADHD-a.

Jedno od najčešćih mentalnih poremećaja kod djece ADHD pogađa oko 3,4 posto djece i adolescenata u svijetu. Glavni simptomi su hiperaktivnost, impulsivno ponašanje i pomanjkanje koncentracije i liječi se kombinacijom psihoterapije i lijekova.

Mehanizam koji povezuje nekvalitetnu prehranu i ADHD nije poznat. Neka ranije istraživanja povezivala su prehranu s industrijski obrađenim namirnicama i onu siromašnu povrćem i voćem s ADHD-om.

Poznato je da neuravnotežena prehrana može dovesti do manjka željeza, cinka, magnezija, omega 3 masnih kiselina koje pomažu kognitivnom i tjelesnom rastu i čini se da igra važnu ulogu u razvoju ADHD-a.

Rezultati istraživanja sugeriraju da bi se trebala osmisliti specifična prehrana za oboljele od ADHD-a koja bi mogla poboljšati kvalitetu života pacijenata i obitelji, kažu znanstvenici.

Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem i zdravim masnoćama daje potrebne hranjive tvari u idealnim omjerima.

06.03.2017. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno