« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
BRAVO

Mediteranska prehrana ponovno je najbolja na svijetu

Već petu godinu za redom mediteranska dijeta proglašena je najboljom u godišnjoj utrci za najbolji režim prehrane

Mediteranska prehrana je najbolja!
Mediteranska prehrana je najbolja! (Arhiva)
Više o

mediteranska prehrana

,

najzdravija prehrana

Ono što se u našim krajevima podrazumijeva, sada je svima jasno - mediteranska prehrana je bez premca najzdraviji način prehrane.

Naime, prema podacima koje je objavio US News & World Report veliku popularnost bilježi i DASH dijeta, koja se odnosni na način prehrane koji smanjuje hipertenziju te smanjuje unos soli u organizam; i fleksitarijanska dijeta koja potiče vegetarijansku prehranu većinu vremena, ali je dovoljno fleksibilna da s vremena na vrijeme dopušta uživanje u hamburgeru.

Sve ove tri dijete smanjuju ili eliminiraju procesiranu hranu, a tanjur pune voćem, povrćem, grahom, lećom, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. "Mislim da je važno napomenuti da sve tri najpopularnije dijete - mediteranska, DASH i fleksibilna - nude raznolikost, fleksibilnost i nekoliko, ako ih uopće ima, pravila", rekla je Gretel Schueller, glavna urednica odjela za zdravlje za US News & World Report, koji objavljuje godišnju rang listu dijeta. "Sve dijete koje imaju dobre rezultate su sigurne, razumne i potkrijepljene dobrom znanošću. Također osiguravaju adekvatne kalorije s naglaskom na povrće, voće i cjelovite žitarice; tu je skromna količina nemasnih proteina, mliječni proizvodi; i pokoja poslasticu", dodao je Schueller.

Mediteranska prehrana

Uz prvo mjesto kao najbolja cjelokupna prehrana, mediteranski stil prehrane također je osvojio plavu vrpcu u sljedećim kategorijama: Najlakša dijeta za praćenje; najbolja dijeta za zdravu prehranu; najbolja dijeta za dijabetes i najbolja biljna dijeta.

Brojne studije su pokazale kako mediteranska dijeta može smanjiti rizik od dijabetesa, visokog kolesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Dijeta, koja je više stil prehrane nego ograničena prehrana, također je povezana s jačim kostima, zdravijim srcem i duljim životom.

Ovaj način prehrane uključuje jednostavno kuhanje na biljnoj bazi, pri čemu je većina svakog obroka usmjerena na voće i povrće, cjelovite žitarice, grah i sjemenke, s nekoliko orašastih plodova i velikim naglaskom na ekstra djevičansko maslinovo ulje. Masti osim maslinovog ulja, poput maslaca, konzumiraju se rijetko, ako se uopće konzumiraju, a šećer i rafinirana hrana rezervirani su za posebne prilike.

Crveno meso se koristi rijetko, obično samo za aromatiziranje jela. Potiče se konzumacija ribe koja je omega 3 masti, dok se jaja, mliječni proizvodi i perad jedu u mnogo manjim obrocima nego u tradicionalnoj zapadnjačkoj prehrani. Društvene interakcije tijekom obroka i tjelovježba temeljni su stil mediteranskog stila prehrane.

Promjene u načinu života koje su dio ovog režima uključuju jedenje s prijateljima i obitelji, druženje uz obroke, svjesno jedenje omiljene hrane, kao i svjesno kretanje i tjelovježbu.

Znači, kad smo već na Mediteranu, jedimo kako treba!

06.01.2022. 12:02:00
Novi komentar
nužno
nužno