« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
MA DA?

Mediteranska prehrana ima sjajan utjecaj na - oplodnju

Žene čija je prehrana bogata svježim voćem i povrćem, ribom, maslinovim uljem, imaju veće izglede za uspješnu potpomognutu oplodnju

Jedite zdravo!
Jedite zdravo! (Arhiva)
Više o

žene

,

potpomognuta oplodnja

,

mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana odavno je poznata kao izuzetno zdrava i preporučuje se svima, imali problema sa zdravljem ili ne, a sad su znanstvenici pronašli još jedan, vrlo važan aspekt blagotvornog utjecaja ovakvog načina prehrane.

Naime, žene čija je prehrana bogata svježim voćem i povrćem, ribom, maslinovim uljem, imaju veće izglede za uspješnu potpomognutu oplodnju, tvrde znanstvenici.

Nakon studije u kojoj su sudjelovale 244 žene na klinici za potpomognutu oplodnju u Ateni, pokazalo se da su izgledi za uspješno začeće bili veći kod onih koje su šest mjeseci prije postupka izvantjelesne oplodnje (IVF) slijedile tzv. 'mediteransku prehranu'

Žene iz skupine koja je slijedila smjernice mediteranskog načina prehrane imale su 65 do 68 posto veće izglede za uspješnu trudnoću od onih koje nisu, objavili su znanstvenici. Imale su i 35 posto veće izglede da će na svijet donijeti zdravu bebu.

Dugo je poznato da je mediteranska prehrana, popularna u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj, odlična za zdravlje. U njoj je malo crvena mesa, a mnogo voća i povrća, mahunarki, ribe, neprerađenih žitarica i maslinova ulja.

Žene koje pokušavaju začeti trebalo bi poticati da jedu zdravo, na primjer mediteranski. To je važna poruka našeg istraživanja, rekao je suautor studije, profesor Nikos Janakuris s atenskog sveučilišta.

Znanstvenici napominju da se rezultati istraživanja mogu generalizirati na sve žene koje žele zatrudnjeti jer je u studiju bila uključena specifična skupina inače zdravih žena u postupku izvantjelesne oplodnje. Ali naglašavaju da je ono još jedan dokaz koliko je zdrava prehrana korisna. Sve je više dokaza da prehrana i način života utječe i na prirodnu i na potpomognutu oplodnju, rekao je vanjski suradnik istraživanja Adam Balen iz centra za reproduktivnu medicinu u Leedsu. 

05.02.2018. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno