« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
MLJAC

Masne namirnice koje trebamo jesti

Ako ste se ponadali da će na listi biti hamburgeri i slične "delicije", morat ćemo vas razočarati - neće, nikad

Maslinovo ulje je odličan izbor nezasićenih masnih kiselina
Maslinovo ulje je odličan izbor nezasićenih masnih kiselina (Arhiva)
Više o

masnoće

,

masna hrana

,

lan

,

jaja

,

masline

,

losos

,

bademi

,

dobre masnoće

Masna hrana nije samo ona s koje se mast doslovno cijedi, postoji i cijeli niz namirnica koje ubrajamo u zdravu hranu, a pune su masnoća. No, kako se tu radi o dobrim masnoćama koje su nužne našem organizmu, slobodno ih jedite - umjereno.

Bademi su odličan međuobrok koji će vas dobro zasititi, što nije ni čudo kad se zna da 23 badema sadrže čak 14 grama masnoća - nezasićenih.

>> Mitovi o masnoći i kolesterolu >>

Jaja su hranjiva i korisna za organizam, pogotovo ako nabavite domaća jer jedno veliko jaje ima gotovo 5 grama masnoća, a više od pola je nezasićeno.

Lan je savšen u salatama, jogurtima, smoothiejima ili kao dodatak pahuljicama za doručak, a jedna žlica ima više od 4 grama nezasićenih masnoća. Uz to, puno je lignana, vrlo snažnog antioksidansa kojeg ima 75 do 800 puta više od ostalih biljaka.

>> Kako povećati unos omega-3 masnih kiselina >>

Losos i ostale masne ribe poput skuša i tune sadrže 5 - 9 grama masti u komadu od 85 grama, jednako tako mono i polinezasićenih.

Masline su sjajan dodatak bilo kojoj popodnevnoj užini ili salati, a 10 velikih komada sadrži 5 grama masti. Maslinovo je ulje još bogatije - više od 13 grama masti nalazi se u jednoj žlici, tako da ne treba pretjerivati.

>> Masline jačaju muškarčev seksualni nagon >>

Sezam je nešto manje bogat mastima od lana, tako da predstavlja odličan dodatak jelima, a ako volite koštice od bundeve - slobodno navalite, jer se u 28 grama nalazi niti 5 grama masnoća.

01.11.2014. 13:00:00
Novi komentar
nužno
nužno