« Žene
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Majke dvojki, trojki ili više djece podložnije su depresiji

Trudnoća visokog rizika i rođenje više beba stresni su događaji.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

depresija

,

stres

,

umor

,

dvojke

,

trojke

,

četvorke

,

društvena izolacija

Žene koje rode dvojke, trojke, ili više djece odjednom imaju 43 posto veće izglede da će patiti od depresije devet mjeseci nakon poroda od žena koje rode jedno dijete, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins u stručnom časopisu Pediatrics.

"Trudnoća visokog rizika i rođenje više beba stresni su događaji", izjavili su znanstvenici na čelu s dr. Yoonjoung Choi. "Jedinstveni zahtjevi koji stoje pred roditeljima više beba mogu rezultirati visokom razinom stresa, umora i društvene izolacije".

Kako bi istražili vezu između višestruke trudnoće i postnatalne depresije, znanstvenici su analizirali podatke iz studije provedene širom SAD-a. U studiju su bile uključene 7.293 majke koje su rodile jedno dijete i 776 koje su rodile dvojke, trojke ili više djece.

Žene su praćene devet mjeseci nakon poroda 2001. Korišten je standardni upitnik kako bi se utvrdilo jesu li žene bile depresivne.

Po rezultatima konačne analize, majke više djece imale su 43 posto veću vjerojatnost da će razviti takve simptome od majki jednog djeteta. (hina/metro-portal)

02.04.2009. 15:29:06
Novi komentar
nužno
nužno