« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
ZAPAMTITE!

Ljutnja vas može vrlo lako ubiti

Ljute osobe češće imaju glavobolje, anksiozne su i depresivne, imaju problema s plućima, srcem, štitnom žlijezdom, probavom, kontrolom bijesa i manjkom energije

Kad su stvari van naše kontrole...
Kad su stvari van naše kontrole... (Pexels)
Više o

ljutnja

,

bijes

,

zdravlje

,

prerana smrt

Dug i kvalitetan život ovisi o mnogo različitih faktora, no jedan među njima posebno se izdvaja - i ne, to nije sklonost nekim bolestima ili genetika, već obična domaća - ljutnja.

Naime, istraživavnje provedeno na Sveučilištu Iowa pokazalo je da je smirenost važan preduvjet duljine života, a u njemu su sudjelovali muškarci u dobi između 20 i 40 godina.

Pokazalo se da oni koji su ogorčeni i ljuti imaju 1,5 puta veću šansu da umru čak 35 godina ranije od onih smirenih. To je u studiji objašnjeno, a razlog je naravno - stres.

Adrenalin koji je rezultat stresa oštećuje DNK, što dovodi do bolesti. 

Amigdala - svojevrsni centar za strah u mozgu, koji je tu da nas spasi u opasnim situacijama, proizvodi stresnu reakciju, u tijelu se luči kortizol, adrenalin i noradrenalin - hormoni stresa koji djeluju na organizam tako da ga drže u stanju napetosti.

Nervozne i ljute osobe često su u ovakvom stanju (bez obzira što nije u opasnosti, organizam se ovako ponaša i kada je osoba ljuta) zbog čega ne mogu spavati i normalno funckionirati. 

Češće imaju glavobolje, anksiozne su i depresivne, imaju problema s plućima, srcem, štitnom žlijezdom, probavom, kontrolom bijesa i manjkom energije. Osim toga, zbog bora i mrštenja izgledaju starije. 

Sve to dovodi do lošeg općeg stanja organizma i prijevremene smrti.

Savjet je, naravno, vrlo jednostavan - promjenite svoj pogled na život i nasmijte se - barem jednom više nego što ste to jučer učinili. 

28.11.2017. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno