« Život
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
OXYTOCIN

Ljubav i ljubomora istog su kemijskog porijekla

'Ljubavni hormon' povezan je i utječe na cijeli niz pozitivnih i negativnih emocija

(Corbis)
Više o

ljubav

,

Oxyitocin

,

ljubomora

,

hormoni

Novim istraživanjem sveučilišta iz Haife došlo se do saznanja da hormon oxytocin, poznat i kao 'ljubavni hormon' koji utječe na osjećaje povjerenja, empatije i darežljivosti, također utječe i na dijametralno suprotne osjećaje poput ljubomore.

"Prema rezultatima istraživanja možemo zaključiti da je oxytocin ključni hormonalni okidač zadužen za cijeli spektar emocija povezanih s društvenom interakcijom. Kada je osoba pod utjecajem pozitivnih asocijacija oxytocin potiče socijalizaciju, a u suprotnom potiče negativne osjećaje", pojašnjava voditeljica istraživanja Simone Shamay-Tsoory.

Hormon oksitocin je, inače, otkriven još prije 99 godina, kada je jedan britanski farmakolog shvatio da se njime mogu izazvati trudovi kod mačaka te je tvar nazvao grčkim pojmom za ‘brzi porođaj’. Otad su sintetsku verziju oksitocina, nazvanu Pitocin, dobili milijuni trudnica kako bi se potakao i ubrzao porođaj.

Ranije studije dokazale su vezu oxytocina s pozitivnim emocijama. Taj hormon prirodno se otpušta primjerice tijekom porođaja i spolnih odnosa, a uz rezultate novog istraživanja znanstvenici smatraju da je on ključan za formiranje međuljudskih odnosa.

Istraživanje u Haifi provedeno je uz pomoć računalne igre u kojoj su ispitanici nakon inhalacije sintetičkog oxytocina, nasumice dobivali i gubili novce što je izazivalo osjećaje likovanja ili ljubomore. Primjećeno je da su ta dva osjećaja kod ispitanika bila pojačanog intenziteta samo tijekom igre što znači da su učinci tog hormona potpuno vezani uz trenutnu društvenu aktivnost.

Znanstvenici su prije ovog istraživanja imali planove za korištenje oxytocina pri liječenju različitih poremećaja među kojima i autizma, ali nakon spoznaje da učinci nisu potpuno pozitivni i mogu dovesti do neželjenih i nekontroliranih emocionalnih stanja, najavili su kako s istraživanjima nastavljaju "do daljnjega".

14.11.2009. 22:34:58
Novi komentar
nužno
nužno