« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PROTEGNITE NOGE

Lagana šetnja snizuje razinu šećera u krvi

Lagana šetnja nakon obroka, od dvije do tri minute svakih 20-ak minuta, smanjit će razinu šećera u krvi i inzulina od 24 do 30 posto

Fotografija vijesti
Više o

dijabetes

,

zdravlje

,

fizička aktivnost

,

šetnja

,

šećer u krvi

,

kretanje

Australski znanstvenici utvrdili su da će razina šećera u krvi i inzulina nakon obroka biti 24 do 30 posto niža ako se, umjesto da se satima sjedi nakon jela, prošeta po dvije-tri minute svakih 20-ak minuta, što je još jedno otkriće koje pokazuje svu štetnost dugih razdoblja neaktivnosti i sjedenja, javlja Hina.

Iako rezultati, objavljeni u časopisu Diabetes Care, ne pokazuju imaju li ta smanjenja trajne učinke na zdravlje, već je ranije utvrđeno da su visoke razine šećera u krvi i inzulina nakon jela povezane s većim rizikom od razvoja bolesti srca i šećerne bolesti.

"Kad sjedimo naši su mišići u stanju neaktivnosti i stoga ne pomažu našem tijelu u reguliranju brojnih metaboličkih procesa", kazao je David Dunstan i profesor s australskog Baker IDI Heart and Diabetes instituta u Melbourneu.

Dunstan i njegovi kolege ranije su utvrdili da osobe koje gledaju televiziju više od četiri sata dnevno imaju veće izglede ranije umrijeti. Ovim istraživanjem proučavali su na koji način dugo sjedenje utječe na odgovor tijela na hranu.

Nakon obroka razine šećera u krvi rastu a nakon toga slijedi i porast inzulina koji pomaže stanicama da pretvore šećer u krvi u energiju i uskladište ju. Nakon toga razine šećera i inzulina počinju padati.

Dunstanov tim pratio je 19 pretilih osoba koje se nisu puno kretale te su im u laboratoriju tijekom sedam sati, svaki sat, mjerili razine šećera u krvi i inzulina.

Nakon prva dva sata mjerenja popili bi visokokalorični napitak bogat šećerima i mastima i nakon toga mjerena im je razina krvi i inzulina daljnjih pet sati s tim da bi jedan dan tih pet sati mirovali a drugi bi 'protegnuli' noge na dvije minute svakih 20 minuta.

Utvrđeno je da je u danima u kojima su sjedili nakon obroka razina šećera i inzulina bila 24 do 30 posto viša nego u dane kad bi se prošetali dvije minute nakon obroka.

"Ono što me je šokiralo je ne toliko otkriće koliko je umjerena aktivnost dobra nego koliko je sjedenje loše", kazao je Barry Braun sa Sveučilišta Massachusetts u Amherstu koji nije sudjelovao u istraživanju. Braun je poručio kako je očito dobro ustati svakih 15-ak minuta pa makar se samo prošetalo po sobi.

08.03.2012. 19:06:21
Novi komentar
nužno
nužno