« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
ZABORAVITE IH!

Koliko su stvarno štetna energetska pića

Napitci koji su puni kofeina i šećera, a popularni su i kod djece, mogu dovesti do sužavanja krvnih žila.

Ne piti ni pod razno...
Ne piti ni pod razno... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

šećer

,

energetska pića

Energetska pića i dalje su izuzetno popularna, čak i kod mlađih tinejdžera unatoč svim istraživanjima koja su ustanovila da imaju štetan utjecaj na zdravlje. No, ako spadate u one koji ih i dalje tamane bez grižnje savjesti, evo podataka koji bi vam ih ipak mogli zgaditi...

Naime, unos jedne i pol velike limenke energetskog napitka prepolovit će protok krvi kod mladih ljudi, navodi se u novoj studiji.

Istraživači su otkrili da napitci koji su puni kofeina i šećera, a popularni su i kod djece, mogu dovesti do sužavanja krvnih žila.

Sužavanje određenih arterija tijekom vremena može dovesti domoždanog udara. U maloj studiji, prvo su kod 44 studenata nepušača u 20-tim godinama ispitivali krvne žile prije i 90 minuta nakon konzumiranja jedne i pol limenke od 500 ml energetskog napitka.

Isprva je prosječna dilatacija ili proširenje krvnih žila bila 5,1% a pala je na 2,8% kada se mjerila drugi put. Glavni istraživač dr. John Higgins sa Sveučilišta Texas u Houstonu izjavio je da to sugerira "akutno oštećenje kardiovaskularnog sustava", prenosi The Mirror.

Istraživači kažu da su pića potvrđena kao sigurna od vlasti diljem svijeta. Pića su prethodno bila povezana sa zdravstvenim problemima povezanima sa srcem. Kofein može uzrokovati da se zidovi krvnih žila "grče".

Pića mogu sadržavati 160 mg kofeina, unatoč tome što je 105 mg sigurno dnevno ograničenje za 11-godišnjake. 

06.11.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno