Koliko smijemo uživati u slatkišima?
Rezultati su pokazali da se povremeno može uživati u čokoladi i kolačima, što je i psihološki dobro za ljude
Povremeno uživanje u slatkišima ipak ne vodi u pretilost i srčani udar, pokazalo je novo istraživanje, uz ogradu znanstvenika da se to odnosi na povremenu konzumaciju slatkiša, a ne svakodnevnu.
Omiljeni slatkiš 500 ispitanika bila je čokolada, a istraživači su ponovili teoriju da ako je već jedemo, trebamo odabrati onu tamnu, s više kakaa koja je puna flavonoida i sadrži manje šećera, kaže se u rezultatima objavljenim u časopisu "Nutrition Journal".
Kako je epidemija pretilosti zavladala svijetom, pa i Hrvatskom u kojoj 60 posto muškaraca i 40 posto žena ima pretjeranu tjelesnu težinu, ideja vodilja istraživanja bilo je ispitivanje utjecaja slatkiša na tu pojavu.
Rezultati su pokazali da se povremeno može uživati u čokoladi i kolačima, što je i psihološki dobro za ljude koji u tom slučaju imaju osjećaj da se ne odriču užitaka, a i dalje brinu za svoje zdravlje.
No, u zaključku se upozorava na štetnost bijelog šećera kojeg je pun gotovo svaki slatkiš, stoga se preporučuje zdrav život s uravnoteženom prehranom i mnogo kretanja, što stvara preduvjete za sigurno povremeno uživanje u slatkišima.
Novi komentar