« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
KAVA NAŠA SVAGDAŠNJA

Kava može spriječiti depresiju kod žena

Istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da žene koje svakodnevno piju kavu imaju manje šanse da budu depresivne od žena kojima konzumiranje crnog napitka nije dio dnevnog rituala

Fotografija vijesti
Više o

depresija

,

kava

,

žene

,

znanstvenici

,

istraživanje

Američki znanstvenici uspjeli su pronaći još jedan blagotvorni učinak kave, osim što radnim ljudima pomaže da lakše započnu dan, ispijanje crnog napitka također štiti i od depresije.

Istraživanje provedeno na američkom sveučilištu za javno zdravstvo na Harvardu pokazalo je da žene koje svakodnevno piju kavu imaju manje šanse da budu depresivne od žena kojima konzumiranje crnog napitka nije dio dnevnog rituala, javlja The Harvard Crimson. 

Prema znanstvenicima, žene koje tokom dana popiju četiri ili više kava su 20% manje depresivne od žena koje popiju jednu šalicu kave u cijelom tjednu.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 50 tisuća žena srednje dobi, promatrajući njihove navike od 1980. do 2004. godine.  

Poznato je da kofein iz kave djeluje stimulativno na organizam ali samo u kratkom periodu, a znanstvenici su otkrili da bi dugoročno djelovanje spoja moglo pomoći u sprječavanju nastanka depresije. No, pošto je istraživanje u početnoj fazi, znanstvenici još ne mogu sa apsolutnom sigurnošću preporučiti prekomjerno ispijanje kave kao lijek protiv depresije. 

29.09.2011. 08:40:32
Novi komentar
nužno
nužno