« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
MANJE OTROVNA

Brazlici otkrili biljku koja uništava tumore

Otkrili smo "stanovitu vrstu mikroorganizama koji žive u jednoj biljci, izdvojili smo ih i dobili tvar koju smo ispitali na stanicama raka te zaključili da je djelovala"

Fotografija vijesti
Više o

lijek za rak

,

amazonska biljka

,

CBA

Amazonska biljka za koju tvrde da je manje otrovna od dosadašnjih lijekova za tumore ispitana je u Centru za biotehnologiju u Amazoni (CBA). Brazilski znanstvenici su tvar dobivenu iz jedne amazonske biljke uspješno ispitali na stanicama raka, što je postignuće koje bi se moglo iskoristiti u proizvodnji djelotvornijih i manje otrovnih lijekova protiv te bolesti, rekao je jedan znanstvenik.

Otkrili smo "stanovitu vrstu mikroorganizama koji žive u jednoj biljci, izdvojili smo ih i dobili tvar koju smo ispitali na stanicama raka te zaključili da je djelovala" na neke vrste tumora, rekao je u utorak za agenciju France Presse Rudi Procopio, koordinator Centra.

Nakon prve faze ispitivanja, tvar će se ispitati na životinjama, a tek onda na ljudima, u okviru tog pokusa kojemu se pristupilo prije četiri godine, a mogao bi se iskoristiti u proizvodnji lijekova manje agresivnih za organizam.

Procipio nije htio otkriti ime biljke ni na kojim se tumorima radilo ispitivanje, prije nego ono bude gotovo. CBA koju financira brazilska vlada surađuje na ovom projektu s američkim eksperimentalnim onkološkim laboratorijem.

Načini liječenja raka koji se danas primjenuju (kemoterapija i zračenje) otrovni su i uzrokuju brojne neželjene nuspojave.

28.09.2011. 08:57:13
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    jprskalo
    28.09.2011. 10:34
    :)))))
Novi komentar
nužno
nužno