« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
OPASNA NESANICA

Kasno u krevet pa rano iz njega i eto srčanog udara

Tko malo spava osjeća više gladi pa automatski i više jede. Pretjerano jedenje vod do pretilosti,a dobro je poznato koliko ona povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Neuredno spavanje može biti opasno po zdravlje
Neuredno spavanje može biti opasno po zdravlje (Shutterstock)
Više o

nesanica

,

spavanje

,

srčani udar

Ako spavate manje od šest sati povećavate rizik od srčanog ili moždanog udara. Ništa novo! No budite oprezni, ako spavate previše, također se izlažete istom riziku, navodi se u Europskom časopisu za srce. I dok samo spavanje najvjerojatnije i nije izvor opasnosti, dugoročna bolest poput srčane zasigurno može biti glavni uzrok zašto dugo spavate i osjećate se umornima. Drugim riječima, ako dugo spavate (pod uvjetom da ne tulumarite), to može biti prvi upozoravajući znak da se nešto događa sa zdravljem.

Francesco Cappuccio sa Medicinskog fakulteta pri Sveučilištu Warwick proveo je istraživanje upravo na tu temu. On kaže: „Trend kasnog odlaženja u krevet i ranog ustajanja je u biti tempirana bomba koja prijeti nađem zdravlju tako da moramo djelovati odmah kako bismo smanjili rizik..."

Istraživači su otkrili da oni koji spavaju manje od šest sati imaju 50 posto više šansi da dožive srčani udar te 15 posto više šansi za moždani udar. Premalo sna izaziva manjak leptina u našoj krvi što znači da se ne osjećamo odmorno i zadovoljno kao, na primjer, nakon jela, piše Daily Mail. Istovremeno raste razina grelina koji je odgovoran za naš apetit. U prijevodu, osjećamo se gladnijima ako manje spavamo. nadalje, oni koji malo spavaju često jedu previše pa su na izravnom putu k pretilosti i time se automatski izlažu spomenutim rizicima. Minimum je šest sati sna kako bismo ostali zdravi, tvrde europski stručnjaci, iako se debata o tom minimumu vodi već desetljećima u znanstvenim krugovima. Istraživanjem je obuhvaćeno 47.000 ljudi (sve sudionici 15 prijašnjih istraživanja) iz osam zemalja uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Japan, Švedsku i Njemačku.

09.02.2011. 20:20:00
Novi komentar
nužno
nužno