« Žene
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
ZANIMLJIVO

Kakva je veza visine i zdravlja

Niže žene imaju manje problema sa srcemo, no zato imaju povećan rizik za neke druge bolesti, dok visoke žene imaju manji rizik od demencije

Visoke žene imaju manji rizik od demencije
Visoke žene imaju manji rizik od demencije (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

žene

,

visina

,

visoke žene

Visina ženama nije toliko važna kao muškarcima, a zanimljivo je da su znanstvenici pronašli vezu između visine i zdravlja, primjerice, niže žene imaju manje problema sa srcemo, no zato imaju povećan rizik za neke druge bolesti.

Za žene visoke oko 180 centimetara postoji rizik od 30 do 40 posto da će razviti rak kože, dojke ili debelog crijeva nego žene koje su visine oko 160 centimetara. Taj rizik postoji jer visoke žene imaju veće organe pa je samim time i rizik od raka veći, tvrdi Geoffrey Kabat s medicinskog fakulteta Albert Einstein iz New Yorka.

S druge strane, žene niže od 160 centimetara koje imaju normalnu težinu imaju tri puta manju mogućnost da će dobiti krvni ugrušak. Naime, krv sporije pumpa kod visokih žena, pa je rizik od srčanog udara veći. Kad već ne možete promijeniti visinu, smršavite koju kilu jer ukoliko nemate višak kilograma i rizik od krvnog ugruška je manji.

Žene više od 170 centimetara imaju 28 posto manju mogućnost razviti neku srčanu bolest od onih koje su visoke 170 centimetara. ''To što ste visoke ne daje vam za pravo da pušite i jedete brzu hranu, no rizik od srčanih bolesti je manji'', kaže doktor Daniel Munoz .

Visoke žene imaju i manji rizik od demencije, a znanstvenici vjeruju da genetika nije toliko zaslužna za razvijanje demencije već stres i loša prehrana koju više osjete žene nižeg rasta.

Za kraj,velika je vjerojatnost da će visoke žene imati i manje problema u trudnoći i pri porođaju, no znanstvenici još uvijek ne znaju pravi razlog toga.

25.06.2015. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno