« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJETI

Kako znati da vam se metabolizam usporio?

Usporen metabolizam znači da tijelo ne može dovoljno brzo pretvoriti hranu u energiju... a u konačnici - debljate se...

Koji su to znakovi
Koji su to znakovi (Arhiva)
Više o

metabolizam

,

usporen metabolizam

Metabolizam je poznat pojam većini ljudi, ali rijetko tko zna točno objasniti što je ili kako metabolizam funkcionira. Metabolizam predstavlja sve biokemijske procese koji se događaju u organizmu kada se unesena hrana pretvara u energiju. 

Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na usporen metabolizam.

Često vam se mijenja raspoloženje - konstantan osećaj iscrpljenosti, jer se vaš organizam muči kako bi preradio hranu, može biti rezultat česte razdražljivosti i stalnih promjena raspoloženja.

Debljate se usprkos zdravom načinu prehrane - prirodno je da se s godinama metabolizam usporava zbog čega je teže održavati zdravu kilažu, ali ako se hranite zdravo i pazite na unos kalorija, a i dalje se debljate, vjerojatno je riječ o sporom metabolizmu.

Potreba za slatkišima - žudnja za određenom vrstom hrane često ukazuje na to da tijelu treba energija. Ako se dobro hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osjećate veliku potrebu za slatkišima i hranom bogatom škrobom, to može značiti da metabolizam hranu koju ste već pojeli ne prerađuje dobro u energiju koja je potrebna tijelu.

Stalno vam je hladno - metabolizam je također zadužen za održavanje topline tijela, a ako on radi sporo, posljedica će biti stalan osjećaj hladnoće. To ćete posebno osjetiti noću kada se u krevetu budete pokrivali s nekoliko slojeva da biste se ugrijali.

Suha koža i kosa - kada metabolizam ne funkcionira dobro, tijelo ne može dovoljno brzo obnavljati stanice važne za zdravlje kože i kose, i one zato postaju suhe. Suhoća kože i kose može ukazivati i na mnoge druge stvari, kao što je loša prehrana.

Umor - mnoge stvari mogu biti razlog umora, uključujući očite faktore kao što su nedostatak sna i fizički poslovi. Međutim, ako ste često umorni, to može biti znak da vam je metabolizam usporen jer tijelo ne može dovoljno brzo pretvoriti hranu koju pojedete u energiju.

14.10.2022. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.10.2022. 09:27
    metabolizam sporo radi nista ne jedes a debljas se
Novi komentar
nužno
nužno