objavljeno 14.10.2022. 11:01:00
SAVJETI

Kako znati da vam se metabolizam usporio?

Usporen metabolizam znači da tijelo ne može dovoljno brzo pretvoriti hranu u energiju... a u konačnici - debljate se...

Koji su to znakovi
Koji su to znakovi (Arhiva)

Metabolizam je poznat pojam većini ljudi, ali rijetko tko zna točno objasniti što je ili kako metabolizam funkcionira. Metabolizam predstavlja sve biokemijske procese koji se događaju u organizmu kada se unesena hrana pretvara u energiju. 

Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na usporen metabolizam.

Često vam se mijenja raspoloženje - konstantan osećaj iscrpljenosti, jer se vaš organizam muči kako bi preradio hranu, može biti rezultat česte razdražljivosti i stalnih promjena raspoloženja.

Debljate se usprkos zdravom načinu prehrane - prirodno je da se s godinama metabolizam usporava zbog čega je teže održavati zdravu kilažu, ali ako se hranite zdravo i pazite na unos kalorija, a i dalje se debljate, vjerojatno je riječ o sporom metabolizmu.

Potreba za slatkišima - žudnja za određenom vrstom hrane često ukazuje na to da tijelu treba energija. Ako se dobro hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osjećate veliku potrebu za slatkišima i hranom bogatom škrobom, to može značiti da metabolizam hranu koju ste već pojeli ne prerađuje dobro u energiju koja je potrebna tijelu.

Stalno vam je hladno - metabolizam je također zadužen za održavanje topline tijela, a ako on radi sporo, posljedica će biti stalan osjećaj hladnoće. To ćete posebno osjetiti noću kada se u krevetu budete pokrivali s nekoliko slojeva da biste se ugrijali.

Suha koža i kosa - kada metabolizam ne funkcionira dobro, tijelo ne može dovoljno brzo obnavljati stanice važne za zdravlje kože i kose, i one zato postaju suhe. Suhoća kože i kose može ukazivati i na mnoge druge stvari, kao što je loša prehrana.

Umor - mnoge stvari mogu biti razlog umora, uključujući očite faktore kao što su nedostatak sna i fizički poslovi. Međutim, ako ste često umorni, to može biti znak da vam je metabolizam usporen jer tijelo ne može dovoljno brzo pretvoriti hranu koju pojedete u energiju.

14.10.2022. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-znati-da-vam-se-metabolizam-usporio/139641/