« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
VOĆE

Kako unijeti dovoljno vitamina?

Ovo je voće i povrće kojim možete unijeti sve važne vitamine koji su tijelu neophodni kako bi pravilno funkcioniralo

Što treba jesti?
Što treba jesti? (Arhiva)
Više o

vitamini

,

voće

,

povrće

Svi znaju kako je voće i povrće izuzetno važno za zdravlje tijela. Međutim, ne znaju svi koliko bi zapravo trebali konzumirati pojedinog voća i povrća kako bi dobili potrebnu dnevnu dozu vitamina, a sigurno ste se jednom to zapitali.

Ovo je voće i povrće kojim možete unijeti sve važne vitamine koji su tijelu neophodni kako bi pravilno funkcioniralo, prenosi portal BrightSide.

Vitamin A - zovemo ga iretinol, usporava starenje, čuva elastičnost kože i odgovoran je za sposobnost gledanja u mraku. Manjak vitamina A očituje se u lomljivim noktima i ispucalim krajevima kose, a preporučena količina iznosi jedan miligram dnevno. U organizam ga možete unijeti konzumiranjem ovih namirnica: 13 komada rajčice, četvrtine paprike, pola crvenog grejpa, 40 komada trešnji ili šest i pol breskvi.

Vitamin B2 - čini kožu glatkom i zdravom, a kosu jakom i svilenkastom. Manjak ovog vitamina dovodi do anemije i slabljenja imunološkog sustava, a mogu se pojaviti i bolne pukotine oko usta. Preporučena količina je 1,8 miligrama dnevno a preporučenu dnevnu dozu možete unijeti sa 130 badema ili jednom rotkvicom.

Vitamin C - ključan je za zdravlje kostiju i elastičnost kože. Njegov se nedostatak lako može prepoznati jer prvo dovodi do krvarenja desni, a potom do gubitka zuba. Preporučena količina je 80 miligrama dnevno, a ovo je hrana kojom možete unijeti dovoljnu dozu vitamina C: jedan i pol kivi, jedna i pol brokula, četvrtina kupusa, pola žute paprike ili četvrtina crvene paprike i deset jagoda.

Vitamin D - ovaj vitamin igra važnu ulogu u stvaranju cijelog kostura čovjeka, normalizira rad štitnjače i spolnih žlijezda. Vitamin D je potreban i za pravilan rad srca i cijelog živčanog sustava, a njegov manjak može dovesti do rahitisa među djecom. Preporučena dnevna količina je 2,5 miligrama te je možete unijeti kroz: 50 grama tunjevine ili kao dodatak prehrani.

07.12.2019. 11:14:00
Novi komentar
nužno
nužno