« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJETI

Kako se riješiti visokog tlaka?

Procesuirana hrana, poput kobasica, šunke i masnih sireva često je bogata solju pa se stoga treba konzumirati u umjerenim količinama

Imate visoki tlak?
Imate visoki tlak? (Arhiva)
Više o

visoki tlak

,

savjeti

,

tlak

Visoki tlak problem je sve više ljudi, pogotovo u razvijenim zemljama gdje je više stresa i nezdrave prehrane sve više.

No, uz to nije jednostavno smanjiti brojke kad je tlak u pitanju, a ako ga imate, automatski ste u većem problemu sa srcem, krvnim žilama i još cijelim nizom zdravstvenih problema. Upravo stoga ne bi bilo zgorega malo poraditi na tome...

Tjelovježba i smanjenje stresa dobar je početak. Zdrava prehrana, poput konzumacije manje soli, također ima veliku ulogu, piše dpa.

"Patite li od visokog tlaka, ne biste trebali konzumirati više od pet grama soli dnevno", kaže njemački internist dr. Johannes Georg Wechsler, predsjednik Saveza njemačkih liječnika nutricionista (BDEM).

"Ako već koristite sol (natrijev klorid), dobra je zamjena kalijev klorid", dodao je.

Procesuirana hrana, poput kobasica, šunke i masnih sireva često je bogata solju pa se stoga treba konzumirati u umjerenim količinama.

Ljudi s visokim krvnim tlakom, odnosno medicinskim rječnikom hipertenzijom, trebali bi piti i što je manje alkohola, savjetuje kardiolog dr. Felix Mahfoud, glasnogovornik Njemačkog društva za srce (DGK).

Hipertenzivni muškarci ne bi smjeli piti više od 20 grama alkohola dnevno, što je otprilike pola litre piva ili četvrt litre vina. Hipertenzivnim ženama granica je upola manja.

Neki napitci, poput zelenog čaja ili sokova od šipka i cikle navodno imaju antihipertenizvni učinak. Premda su neke studije pokazale takav rezultat, on ipak nije u potpunosti znanstveno dokazan, kaže Wechsler.

Ističe da su sva tri napitka definitivno zdrava jer su dobra za krvne žile i izvor su važnih minerala i vitamina. "Sigurno vam neće štetiti", dodaje Mahfoud.

I namirnice bogate kalijem, poput banana i datulja mogu pridonijeti sniženju krvnog tlaka, rekao je Mahfoud. Među njima su i kivi, orašasti plodovi, krumpir, špinat i grah.

Mediteranska prehrana idealna je za pacijente s visokim tlakom jer je bogata povrćem, voćem, ribom, maslinovim uljem, a siromašna crvenim mesom.

"Antihipertenzivni učinak mediteranske prehrane ne vidi se u par dana" i zato nije zamjena za lijekove pri teškoj hipertenziji, upozorio je Mahfoud, ali je "svakako odličan dodatak".

"Starijim hipertenzivnim osobama tlak treba snižavati vrlo umjereno i nipošto naglo", rekao je Wechsler, jer bi suprotnom moglo doći do oštećenja organa. Pošto im je elastičnost krvnih žila smanjena, savršeno je prirodno da stariji imaju viši tlak od mlađih, objasnio je.

Optimalnim tlakom smatra se onaj od 120/80 milimetara žive, do 129/84 je normalan, do 139/89 stanje je predhipertenzije, a od 140/90 počinje hipertenzija.

Uz zdravu prehranu, važno je i izgubiti na težini kako bi se tlak vratio u normalu. Svaki kilogram manje, malo snižava tlak. Redovito vježbanje poput trčanja ili bicikliranja pomaže u normalizaciji tlaka.

Stres se može ublažiti tehnikama opuštanja poput joge. Ako pušite, prestanite.

"Ako živite zdravo, dobri su izgledi da se visoki tlak neće ni razviti", zaključuje Wechsler.

03.03.2021. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.03.2021. 17:51
    pomaze i cikla zeleni caj češnjak đumbir
Novi komentar
nužno
nužno