« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
SAVJETI

Kako prevladati žudnju za ugljikohidratima?

Kako biste zaobišli tu žudnju, preventivno je najbolje jesti pravilno balansirane obroke pa tako obogatite prehranu voćem, povrćem, zdravim mastima i proteinima

Kad ne možemo izdržati...
Kad ne možemo izdržati... (Wikipedia)
Više o

čips

,

kolači

,

tjestenina

,

ugljikohidrati

,

zamjene

Ugljikohidrati su hrana za kojom najčešće žudimo, bez obzira na to volimo li slatko ili slano - čipse, pekarski proizvodim, kolači... jednostavno im ne možemo odoljeti.

No, što ta želja za ugljikohidratima znači i postoji li zdravi način da se nosimo s njima?

"Moguće je da postoje 'zakopani' uzroci vaše želje za ugljikohidratima", kaže McKel Kooienga, nutricionist, za MindBodyGreen. "Može biti da ne jedete dovoljno hrane, ne balansirate proteine, masti i vlakna i zato vaš krvni šećer nije stabilan. Moguće je i da vam nedostaju neki minerali."

Kako biste zaobišli tu žudnju, preventivno je najbolje jesti pravilno balansirane obroke pa tako obogatite prehranu voćem, povrćem, zdravim mastima i proteinima.

"Mnogi ljudi žele jednostavno ugljikohidrate kad nemaju energije ili nešto žele grickati", kaže Carlere Thomas.

"Umjesto da pojedete nešto što zapravo ne želite, uzmite zdraviju opciju s jakim okusima", dodala je i objasnila kako ona često pojede bademe s aromom ili pečeni karfiol s parmezanom.

Nutricionistica Jessica Cording predlaže da pokušamo odabrati jelo slične teksture ili okusa, ali zdravije.

"Generalno govoreći zdravi ugljikohidrati pružaju vitamine, minerale, vlakna i ponekad proteine", dodaje, a Kooienga kaže da jedete krumpir, mahunarke, kvinoju ili žitarice.

Ako vas tijelo traži nešto slatko onda posegnite za bobičastim voćem koje sadrži antioksidanse i vlakna. Oni koji žele nešto 'konkretnije' mogu se odlučiti za batat. Ako želite tjestetninu onda jedite mahunarke poput leće ili graška.

08.09.2019. 15:46:00
Novi komentar
nužno
nužno