« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
STVARNO?

Unosite li dovoljno ovog ključnog spoja?

Možemo ga pronaći u jajima, mliječnim proizvodima i mesu, a prepoznat je kao ključni nutrijent još 1998. godin

Riba je puna kolina
Riba je puna kolina (Arhiva)
Više o

nutrijenti

,

kolin

Kolin je jedan od onih nutrijenata za koje vjerojatno nikada niste čuli, no radi se o ključnom spoju bez kojeg naše tijelo ne može pravilno funkcionirati.

Možemo ga pronaći u jajima, mliječnim proizvodima i mesu, a prepoznat je kao ključni nutrijent još 1998. godine. Posljednja dva desetljeća preporučala se dnevna doza od 550 miligrama za muškarce i 425 miligrama za žene dnevno. Trudnice bi trebale unositi 550 miligrama, a kasnije 450 dok doje.(FOTO: Pexels)

Dovoljan unos ne bi trebao biti problem budući da jedno tvrdo kuhano jaje ima čak 113 miligrama kolina. No, prema podacima američke organizacije National Health and Nutrition Examination čak 90 posto djece, trudnica i odraslih ne unose dovoljno ovog nutrijenta.

Ključan za zdravlje

Prema američkom Nacionalnom zdravstvenom institutu, kolin je ključan nutrijent zazdravlje mozga i živčanog sustava. Uz pomoć njega dolazi do normalne regulacije pamćenja, raspoloženja i kontrole mišića. Kolin također služi za stvaranje membrana koje štite stanice.

Studija koja je objavljena u BMJ-u otkrila je da su zbog prelaska na biljnu prehranu uvelikom riziku i nerođena djeca

"Kolin se transportira fetusu u maternici. Važan je zato što sudjeluje u razvoju mozga i leđne moždine. Manjak ovog spoja može utjecati na kognitivini razvoj djece nakon rođenja", tvrdi Emma Derbyshire, autorica studije, za Heatlhline.

Naime, naše tijelo proizvodi kolin, ali u nedovoljnim količinama pa je potrebno jesti pravu hranu. 

"Američka akademija je zaključila da je kolin kritičan nutrijent koji potiče razvoj bebinog mozga u prvih 1000 dana njegova života", objasnio je liječnik Praveen Goday. "Postoji opasnost da deficit može dovesti do dugoročnih posljedica u funkcioniranju mozga."

Osim toga, kolin je vezan i za borbu protiv Alzheimera. Budući da štiti protiv 'starenja mozga', dovoljan unos će sačuvati neurone i veze između neurona te neće doći do gubitka pamćenja odnosno rizik je znantno manji.

Za dovoljno kolina jedite jaja, jetrica, mahunarke, orašaste plodove, ribu ili špinat.

09.09.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno