« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
SAVJETI

Kako prevenirati pojavu stresa?

Znanstvenici otkrivaju da mlađe osobe koje poduzimaju preventivne korake za izbjegavanje stresa mogu izbjeći negativne zdravstvene posljedice

Muči vas stres?
Muči vas stres? (Arhiva)
Više o

stres

,

prevencija

Postoje određene vještine koje osobe u mlađoj odrasloj dobi mogu savladati, a koje će im dugoročno pomoći pri reagiranju na stres i spriječavanju negativnog utjecaja stresa na zdravlje.

Ovakve se vještine nazivaju "proaktivnim suočavanjem". Riječ je o načinima ponašanja koja mozgu omogućavaju pripremu za odgovaranje na stresore. S jedne strane, ta priprema može biti bihevioralna, poput štednje novca koja će u budućnosti pomoći u rješavanju financijskih problema. S druge strane, ljudi se za stres mogu pripremati kognitivno na način da vizualiziraju kako će se nositi s predstojećim izazovima.

Unaprijed osvijestite da stres pomaže u postizanju vaših ciljeva

"O proaktivnom suočavanju možete razmišljati i kao o načinu pomaganja ljudima da nastave raditi prema svojim ciljevima, čak i kada se suočavaju s izazovima", prenosi ScienceDaily.

Kroz dvije studije znanstvenici su otkrili da one osobe koje su se proaktivno suočavale sa stresom, primjerice razmišljajući što im je potrebno da postanu uspješni, imaju manje negativnih utjecaja na zdravlje u stresnim razdobljima. Nažalost, za osobe starije dobi, ova se metoda nije pokazala učinkovitom.

Ova otkrića naglasila su važnost educiranja mladih o načinima suočavanja sa stresom koji je u modernom svijetu neizbježan. Posebno je važno fokusirati se na studente s obzirom da je fakultetsko razdoblje idealno za usvajanje vještina proaktivne borbe sa stresorima.

09.01.2023. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.01.2023. 16:51
    uh bolje se ne nervirat izbjegavat stres
Novi komentar
nužno
nužno