« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
OBRATITE PAŽNJU

Zanimljive i malo poznate činjenice o utjecaju hrane na zdravlje

Je li kalcij iz mlijeka najbolja opcija? Konzumirate li previše glutamata, a da niste ni svjesni? Pogledajte savjete koji vam mogu pomoći da očuvate zdravlje

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

prehrana

,

namirnice

Grah nije jedina hrana koja stvara vjetrove - krumpir i tjestenina također ih mogu izazvati. Ako vam ova hrana smeta radije izaberite rižu. To je jedina vrsta škroba koja se potpuno apsorbira tijekom probave. Vjetrove mogu potaknuti niskokalorični ili slatkiši bez šećera kao i žvakače gume. Naime, ovi proizvodi rađeni su od alkoholnih šećera poput sorbitola i manitola koji stvaraju vjetrove. Tu su i jabuke, artičoke, luk, kruške, breskve i suhe šljive. Svi sadrže šećere koje tijelo teško probavlja.

Potražite kalcij u drugim namirnicama osim mliječnih proizvoda - mlijeko i mliječna hrana odličan su izvor kalcija. Ovisno o vašoj dobi, 3 dl malomasnog mlijeka osigurat će jednu trećinu dnevne potrebe za kalcijem. No mliječni proizvodi nisu jedini izvor kalcija, a još uvijek nije sasvim jasno da konzumacija mlijeka osigurava jače kosti (Azijatkinje imaju duplo manju stopu oboljelih od osteoporoze u odnosu na Amerikanke, a konzumiraju malo mlijeka). U stvari, postoje naznake kako konzumiranje većih količina mlijeka može povećati rizik od određenih vrsta raka, te da je dobro potražiti i druge izvore kalcija.  

Kao alternativa se preporučuju: lisnato povrće. Kelj, kupus i blitva najbolji su izbor. Također treba spomenuti grah, grašak i ostale mahunarke. Tu je i hrana obogaćena kalcijem. Proizvođači danas nude različite verzije, od sokova, žitarica, kruha pa čak i flaširane vode.

>> Nepravilna prehrana izaziva iste probleme kao drogiranje

Natrijev glutamat (monosodium glutamate, MSG) pojavljuje se u malim dozama u mnogim namirnicama - radi se o pojačivaču okusa koji može biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Najčešće ga nalazimo u instant juhama, začinskim mješavinama, a obilno je prisutan u kineskoj kuhinji. Posljednjih tridesetak godina uz ovaj se aditiv vežu razne kontroverze. Tijekom proteklih godina zabilježeno je niz slučajeva neželjenih reakcija kod ljudi nakon unosa ovog aditiva. Istraživanja su pokazala da aditivi iz skupine glutamata mogu imati neželjene učinke na živčani sustav. Tijelo koristi glutamat kao prijenosnika živčanih impulsa u mozgu. Poremećena funkcija receptora glutamata povezuje se s određenim neurološkim bolestima, poput Alzheimerove i Huntingtonove bolesti. Znanstvene studije provedene na životinjama pokazale su da injekcije glutamata uzrokuju oštećenja živčanih stanica. Međutim, unos glutamata putem hrane nije uzrokovao spomenute učinke. Pregled studija koje su provedene kako bi se utvrdio potencijalni rizik na zdravlje uslijed unosa MSG-a, prema institucijama koje su odgovorne za sigurnost hrane, nije iznjedrio zabrinjavajuće podatke te se MSG smatra sigurnim. Natrijev glutamat nalazi se i u mlijeku, brokuli, grašku, lješnjacima i parmezanu.

Neka pića mogu povećati rizik od bubrežnih kamenaca - tu spadaju sok od jabuke, brusnice, grejpa i naranče, jer svi podižu nivo oksalata u urinu (radi se o kemikalijama koje stvaraju bubrežne kamence). Preskočite i gazirana pića. Konzumacija više od litre u tjedan dana povećava rizik od kamenaca za 15 posto.

03.09.2012. 13:20:00
Novi komentar
nužno
nužno