« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 21 dan
SAVJETI

Kako ostati zdrav i u formi u poznijim godinama

Vrijeme ne možete vratiti, ali možete zaštititi svoje tijelo od njega. Pobijedite rane znakove starenja i ostat ćete dulje na svom fizičkom vrhuncu

Nemojte se opustiti...
Nemojte se opustiti... (Arhiva)
Više o

starenje

,

vježbanje

,

godine

Godine stižu svakoga, nema načina da ih izbjegnemo, no možemo zato biti pametni i na vrijeme početi vježbati, ne samo tijelo nego i duh, oči i ostale stvari.

Postoji mnogo načina da se brinete za svoje tijelo i usporite starenje. Evo na što trebate paziti kako biste ostali u top formi.

Koljena - vaš poziv na buđenje: "Problemi s koljenima uzrokuju dotok dodatne sinovijalne tekućine kako bi se zaštitio zglob", kaže fizioterapeutkinja Paula Coates. Najčešća pritužba je "trkačko koljeno" - kada se čašica koljena ne poravna i škripa umjesto da klizi preko kraja bedrene kosti.

Vaš stoper starenja: Prije vježbanja rastegnite svoju IT (iliotibijalnu) traku. "Stanite s prekriženim nogama i stopalima jedno uz drugo, zatim se sagnite i ispružite prema prstima", kaže Coates. Zadržite položaj 30 sekundi i ponovite ga tri puta na svakoj nozi.

Koža - vaš poziv za buđenje: Pojava mrlja na koži koje su iritantno uporne. "Sve što promijeni oblik ili izgled trebalo bi vam biti znak za uzbunu", kaže dermatolog Nick Lowe.

Vaš stoper: Redoviti godišnji pregledi. "UVA svjetlost koja jako utječe na starenje vaše kože", kaže Lowe. Nabavite hidratantnu kremu s visokim zaštitnim faktorom.

Leđa - vaš poziv za buđenje: Tupa bol dan nakon teške kardio vježbe. "Mišići koji podupiru vaše kralješke prirodno slabe od srednjih dvadesetih nadalje, što dovodi do spuštanja i zarobljenih živaca ako ne djelujete na vrijeme", kaže osteopat Garry Trainer.

Ovako zaustavite biološki sat: Investirajte u stolicu s ravnim naslonom i stabilnu loptu za rad i naizmjenično sjedite na oboje. Lopta za stabilnost neprestano djeluje na stabilizirajuće trbušne mišiće koji podupiru vašu kralježnicu, a stolac s ravnim naslonom prisilit će vas da se ne spustite. Osim toga, spriječit će vas da zaspite i na poslu, piše Men's Health.

Oči - vaš poziv za buđenje: Držanje mobitela ispružene ruke kako biste pročitali poruku ili skretanje u zavoju u zadnji tren znakovi su makularne degeneracije povezane sa starenjem. "To se događa kada vaše stanice retine prestanu uzimati dovoljno vitalnih hranjivih tvari i ne uspiju očistiti štetne nusproizvode", kaže profesor Andrew Lotery s oftalmološkog odjela na Sveučilištu Southampton.

Vaš zaustavljač sata: Posjetite svog optičara i jedite pravilno. "Napunite se narančastom hranom bogatom beta-karotenom, kao što su batat, mrkva i marelice - za koje se pokazalo da pojačavaju protok krvi u stanicama vaše mrežnice i ubrzavaju zacjeljivanje", kaže Lotery.

Zubi - vaš poziv za buđenje: Osjećaj kao da su vam usta priključena na struju dok pijete čaj. "Vaš zaštitni sloj cakline s godinama postaje tanji, pa su živci izloženiji", kaže stomatolog dr. Phil Stemmer.

Vaš zaustavljač sata: "Operite zube prije doručka i samo ispljunite, nemojte ispirati usta jer to ispire fluorid", kaže Stemmer te dodaje: "Nemojte četkati zube ni nakon što ste popili voćni sok - kiselina privremeno slabi caklinu."

Ove stvari će uspješno pokazati da trebate raditi neke stvari svakoga dana i ostati zdravi i u formi, bez obzira na godine.

17.10.2022. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno